NavMenu

Šabačka Zorka dobija spomenik - Sećanje na zlatno doba industrije

Izvor: RTS Sreda, 29.07.2020. 11:43
Komentari
Podeli
(Foto: RTS/screenshot)
U Šapcu je toku rekonstrukcija naselja Benska bara koje će imati i novi spomenik-skulpturu posvećenu Hemijskoj industriji Zorka koja je uz čiviju i rukomet, bila jedan od simbola tog grada.

Skulptura pod nazivom "Fabrika", koja nastaje u ulici Kneza Lazara u Šapcu, delo je umetnika Branislava Nikolića iz Beograda.

Kompozicija u armiranom betonu koja predstavlja "Zorku" u malom, za Jovicu Maksimovića, koji je radni vek, odnosno dve trećine života proveo u njoj, budi najlepše uspomene na to bezbrižnije vreme.

- Iz te fabrike sam iškolovao decu, ja i svi ostali Šapčani, tako da ovaj spomenik u meni budi pomešana osećanja - ističe Maksimović, bivši radnik HI Zorka Šabac.


Zlatno doba industrije

Zorka je bila gigant, jedna od vodećih fabrika Jugoistočne Evrope s proizvodnjom od preko dva miliona tona, ali najveći kapital su bili i ostali radnici.

Kažu da je od dohotka radnika Zorke u zlatno doba te industrije izgrađeno pola Šapca.

Hronika tih osam decenija stala je u album fotografija koje Jovica nostalgično čuva, od snimka početka gradnje prvog pogona na Mitrovdan 1938. do stečaja 2015.

- Šabac je bio varoš sa 30.000 ljudi i onda je sasvim normalno da je bila dika i ponos raditi u Zorki, imati redovnu platu, mogućnost da se pristojno živi od zarade i da pored vašeg usavršavanja su deca, ako su bili dobri đaci, imali mogućnost stipendiranja od Zorke i zagarantovano radno mesto - podsetio je Maksimović.

Za te mlade stručnjake i njihove porodice podizana su i stambena naselja u Šapcu, kao što su Benska Bara i Trkalište.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.