NavMenu

Advokatska komora Srbije podneće inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti nove uredbe o EKO taksi

Izvor: eKapija Sreda, 29.07.2020. 10:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Advokatska komora Srbije smatra da nova Uredba o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja, nije u saglasnosti sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara jer advokati ne obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu, pa ne mogu biti obveznici naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Stoga će Advokatska komora Srbije podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ove uredbe, kao i zahtev Vladi Srbije za izmenu.

Uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada, uslovima za njeno umanjenje, kao i kriterijumima koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu, uvedena je obaveza za sva pravna lica i preduzetnike koji obavljaju neku od delatnosti koje su razvrstane u prilogu uredbe, da najkasnije do 31. jula 2020. godine podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave radi utvrđenja naknade.

Kriterijumi za određivanje negativnog uticaja aktivnosti koje utiču na životnu sredinu pravnih lica i preduzetnika, utvrđuju se u okviru pretežne delatnosti koju obavlja obveznik naknade. Pod pretežnom delatnošću smatra se delatnost koja je registrovana kod APR, kao i delatnost čijim je obavljanjem pravno lice i preduzetnik ostvario najviše prihoda u godini koja prethodi godini za koju se vrši utvrđenje naknade.

- Navedenom uredbom, izmenjena je uredba o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, odnosno stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada, uslovima za oslobađanje od plaćanja naknade ili njeno umanjenje, kao i kriterijumima koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu, po kojoj su obveznici plaćanja naknade bili samo pravna lica i preduzetnici koji utiču na životnu sredinu, a kriterijumi za određivanje aktivnosti su bili: emisija zagađujućih materija i proizvodnja, odnosno odlaganje opasnog otpada - navodi u saopštenju Advokatska komora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.