NavMenu

Šta donosi plan o globalnom smanjenju antibiotika na farmama do 2025. godine

Izvor: Agroklub Sreda, 29.07.2020. 09:44
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Udruženja "Animal health Europe" i "Health for Animals" objavila su šta sve treba da se preduzme kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca.

Udruženja su objavila globalni plan sa 25 strategija koji žele da ostvare do 2025. godine i u koji je dosad uloženo više od milijardu evra.

Tri glavna pristupa su prevencija bolesti i kontrola, rano otkrivanje, te brz i precizan tretman.

Kako pojašnjavaju, podrška međunarodnih i regionalnih organizacija u poboljšanju prevencije, otkrivanja i lečenja bolesti životinja i promovisanje korišćenja više alata za zdravstvena stanja, nužna je za smanjenje potrebe za antibioticima.

Prema njihovom mišljenju, pre svega su potrebne inovacije koje će pomoći da se životinje održe zdravim, sačuva njihova dobrobit, dijagnostikuju bolesti i preciznije ih lečiti.

Kako bi se to postiglo udruženja smatraju da će biti potrebno najmanje 9,1 mlrd EUR za istraživanje i razvoj da bi se dobilo planiranih 100 novih vakcina, 20 alata za dijagnostiku, 20 novih prehrambenih i 30 drugih proizvoda koji mogu da smanje potrebu za antimikrobnim lekovima.

Tu su i doprinosi za veće osposobljavanje veterinara. Potrebno je edukovati više od 100.000 njih za odgovornu upotrebu lekova i uložiti najmanje 4,5 miliona evra u stipendije.

Treba izraditi i nove 'alate' koji smanjuju izloženost ljudi na bakterije poput Salmonelle, Campylobacter i E.coli. Takođe, sprovesti i analizu rizika za svaki novi antibiotik koji se plasira na tržište.
Bespovratna sredstva za istraživanje

Smanjenje potrebe za antibioticima može biti moguće samo ako se koristi naučna osnova i metode koje se pravilno prenesu javnosti. Kako bi se to postiglo na globalnom nivou udruženja planiraju da govore više o prednostima biološke bezbednosti, dodacima ishrani, vakcinama i proizvodima koje dobro deluju na zdravlje životinja.


Stoga planiraju da obezbede bespovratna sredstva za istraživanje od najmanje 900.000 EUR, objave nova naučna istraživanja i dobijene podatke dostave i javnim telima poput Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Saradnja je važna, te planiraju da rade i na izgradnji partnerstva kako bi postigli željeni cilj. Učestvovaće, navode, u koalicijama na glavnim tržištima, podeliće podatke o prodaji, osnovaće pet novih partnerstva koji pomažu u ostvarenju ciljeva na nedovoljno razvijenim tržištima i obaviće 50 kontrola dobavljača lekova kako bi se obezbedili standardi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.