NavMenu

Morović, vojna ustanova kod Šida, sada postala otvoreni turistički centar, bila namenjena za Tita, a sada može biti namenjena - Vama

Izvor: Novosti Petak, 04.11.2005. 13:52
Komentari
Podeli

Vojna ustanova nadomak Šida otvorila kapije i turistima

PROVOD, ALI TITOVSKI




Bilo je to mesto predviđeno za Josipa Broza. Raj, podrazumeva se. Kao i u tolika druga, i u ovo nikada nije kročio, iako su nameravali da ga dovedu. Daleke 1979. godine, kada je operisan u Ljubljani, bilo je predviđeno da se oporavlja u Vojnoj ustanovi „Morović“, oazi od 27.000 hektara, mahom hrastove šume, prepune raznovrsne divljači i ptica, koju presecaju dve reke bosut i Studva, i u kojima se praćakaju šarani, amuri, štuke i babuške. Sve je za tu priliku preuređeno i prepravljeno u vili koja je za njega nekoliko godina ranije i izgrađena.



Tito nikada nije došao u ovu vilu. Umro je godinu dana kasnije .

Tokom sledećih nekoliko decenija u njegovoj vili, građevini koja spolja ne odudara od stila kojjim je izgrađen hotel i nekoliko velikih bungalova, koji čine ovaj kompleks, odsedali su državni gunkcioneri, strani gosti i izabrani ljubitelji lova i ribolova.

Predsedništvo DOS, recimo, ovde je održalo onaj čuveni sastanak koji su mediji smestili „na Fruškoj gori“. Dok je bio predsednik Srbije, Zoran Lilić redovno je dolazio na morovićke reke da peca. Lovočuvari će vam pokazati i ponton sa kojeg je Lilić zabacivao. On je uživao na reci...

Sa neskrivenom žalošću, zaposleni pričaju da je u Titovoj vili, čiji je celokupan enterijer u hrastovom duborezu, promenjen pod: umesto tople i prirodne hrastovine stavljena je plastika – luminat.



Iako su pregurali dve i po decenije, vila i ostali objekti izgledaju kao da su sagrađeni pre par godina. Naravno, zahvaljujući kvalitetnom materijalu i besprekornom održavanju. Danas je ceo kompleks otvoren za goste. I, verovali ili ne, po istoj ceni, od 1.300 dinara, koliko košta puni pansion u hotelu ili u bungalovima, možete da odsednete u jednom od ukupno dva apartmana u Titovoj vili.


Oni sa dubljim džepom, a zaposleni kažu da ih ima, mogu da iznajme i celu vilu od nekoliko stotina kvadrata, sa kupatilom veličine dnevne sobe, vlastitom kuhinjom i trpezarijom, bilijarom, dnevnim boravkom od dvestotinak kvadrata koji krase vredne slike i trofeji.



U morovićkim šumama najčešće love stranci, stari gosti koji se vraćaju i domaći biznismeni – objašnjava za „Novosti“ Ivica Gligorijević, upravnik za lov i ribolov Vojne ustanove „Morović“.


Za, recimo, 4.000 evra oni mogu da odstrele jelena kapitalca: rogove odnose, a meso ostavljaju vojnoj ustanovi. Cena odstrela niža je nego prethodnih godina, zbog velike konkurencije, posebno u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj. Morović nije samo šumska bajka na sto kilometara od Beograda. Istoimena varošica, koja ima eko-kamp, katoličku crkvu i zidine utvrđenja iz 12. veka, čudo je arhitekture: tristotinak kuća, koliko je rasuto po obalama reka, spaja čak pet velikih mostova.

Odstrel jelena lopatara u zlatnoj medalji (postoje bodovanja za zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju) košta od 120.000 hiljada dinara, evropskog jelena od 260.000, divlje svinje od 100.000 dinara.

Na to ide organizacija lova (dnevno) 1.800 dinara, koliko košta i vodič koji je neizbežan.




INFO

Divljač u lovačkom sosu ili pojedine vrste ribe koštaju oko 400 dinara.
Pun pansion košta 1.300 a ako odsedate duže od tri dana 1.100 dinara dnevno.
Do Morovića se stiže autoputem Beograd-Zagreb. Najbliže mesto je Šid.

Ribolovci koji u morovićkim kanalima mogu da pecaju štuku, kojoj je ovde jedino evropsko prirodno mrestilište, šarana, grgeča, amura, babušku za dozvolu dnevno treba da izdvoje 500 dinara, a za čamac 200 dinara.
Ukoliko ulove do četiri kilograma, ribu ne plaćaju, a svaki kilogram iznad toga plaćaju malo manje nego na pijaci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.