Izvor: eKapija | Utorak, 28.07.2020.| 13:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Avala Studios: Šuma u Košutnjaku ostaje netaknuta

Avala filmski park, mapa (Foto: Avala Studios)
Šuma koja se nalazi na prostoru koji koristi Avala Studios, na kojoj će se graditi projekat "Avala filmski park" neće biti sečena, saopštili su iz ove kompanije.

- Prostor kojim raspolaže Avala Studios se prostire na površini oko 40 hektara, od čega kvalitetna šuma pokriva 7 hektara. Ova šuma ostaće netaknuta, a nakon izgradnje staza, klupa i pratećih sadržaja svi Beograđani će moći da uživaju i u ovoj novoj oazi - istakao je Peter Dajko, direktor Avala Studios, dodajući da će i sva ostala vredna stabla na prostoru biti evidentirana i sačuvana.

U ovom kompaniji još jednom napominju da prostor na kojem je Avala Studios nije deo parka Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi.

- Usled decenijskog nemara, ovaj prostor, koji se prostire od Ulice Kneza Višeslava nizbrdo ka Ceraku i Žarkovu je u izuzetno lošem stanju. Tu su već odavno izgrađeni objekti RTS, Kinoteke, Avala filma, vatrogasna stanica, čak i ilegalna betonska baza koja već dvadesetak godina zagađuje okolinu. Izgrađeni objekti su ili potpuno dotrajali ili su u lošem stanju, a većinu prostora pokrivaju divlje šiblje i korov. Na ovom prostoru je takođe već duže vreme evidentirano postojanje dve ogromne bare, leglo komaraca i potencijalne zaraze, a većinom prostora kreću se jedino čopori pasa lutalica - izjavio je Dajko.

Preduzeće Avala Studios na ovom prostoru planira izgradnju najmodernijih filmskih studija u cilju privlačenja velikih svetskih produkcija, rezidencijalnog naselja, osnovne škole, vrtića i sportskih objekata za javnu upotrebu. Projekat je delo nagrađivanog i svetski priznatog arhitekte Stanislava Fiale. Avala Studios će u ovaj projekat investirati više od 600 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.