NavMenu

Previše dosadni za hakovanje? - Trećina milenijalaca smatra da su previše obični da bi bili žrtve sajber kriminala

Izvor: eKapija Utorak, 28.07.2020. 12:28
Komentari
Podeli
(Foto: Kaspersky)
Onlajn bezbednost je okarakterisana kao najznačajniji faktor za milenijalce koji traže svoju "digitalnu zonu komfora' kod kuće, uprkos činjenici da više od trećine njih (37%) smatraju da su previše dosadni da bi bili žrtve sajber kriminala, navodi se u novom istraživanju kompanije Kaspersky.

Najnoviji globalni izveštaj kompanije Kaspersky, "Povezaniji nego ikada pre: kako izgrađujemo naše digitalne zone komfora" istražuje način na koji menjamo naše navike kako bismo se prilagodili ulozi koju tehnologija ima u našim životima. Mada milenijalci nameravaju da povećaju svoju onlajn bezbednost, njihova dela govore drugačije.

Dok mnogi milenijalci smatraju da su isuviše dosadni za sajber kriminalce, 36% njih kaže da bez obzira na to treba više posvete više pažnje unapređenju svoje digitalne bezbednosti, ali to se nalazi na samom dnu njihove liste obaveza.

Kako je "nova normalnost" primorala mnoge da rade od kuće, dom postaje tehnološki hab za milenijalce. Oni sada svakodnevno provode skoro dva (1,8) sata više onlajn u poređenju sa početkom godine – što predstavlja dnevni prosek od 7,1 sata dnevno.

Skoro polovina (49%) kaže da im je ovo vreme provedeno onlajn povećalo svest o digitalnoj bezbednosti. Milenijalci većinu svog vremena provode na društvenim mrežama, ali skoro dve trećine njih (61%) kaže da je uspon onlajn dejtinga od kuće uzrok naročite zabrinutosti za njihovu digitalnu bezbednost.

Kako bi nešto uradili u vezi sa tim, gotovo polovina (52%) milenijalaca sada kažu da na svojim uređajima pokreću samo pouzdane aplikacije preuzete sa zvaničnih prodavnica kao što su Apple Store i Google Play, a 49% njih redovno pokreće anti-virusno skeniranje na svim svojim uređajima kako bi se zaštitili. Ipak, 13% milenijalaca je priznalo da su u prošlosti koristili Wi-Fi svojih komšija bez njihovog znanja.

- Ova godina je ključna za digitalni dom. Uz mnoge od nas širom sveta koji smo u izolaciji, mera interakcije sa, i oslanjanja na tehnologiju značajno se povećala. Zbog toga smo želeli da sprovedemo istraživanje koje bi pokazalo koliko tačno je ova godina uticala na naše aktivnosti i osećanja kada je reč o našem digitalnom životu; koje su naše ‘digitalne zone komfora’, i šta one znače za nas sada? Nije iznenađujuće da milenijalci, koji će oblikovati način na koji će društvo koristiti tehnologiju u budućnosti, više značaja pridaju digitalnoj bezbednosti – naročito s obzirom na to da granice između posla i kuće postaju sve nejasnije. Zaštita od digitalnih pretnji može biti jednostavna, i to nam pomaže da bolje razumemo kako možemo unaprediti optimizaciju bezbednosti unutar individualnih "digitalnih zona komfora" – izjavio je Endru Vinton (Andrew Winton), potpredsednik marketinga u kompaniji Kaspersky.

- Kaže se da su milenijalci digitalni urođenici i to može dovesti do drugih izazova koji od ove grupe zahtevaju da pronađe sopstvenu ‘digitalnu zonu komfora’. Činjenica da mnogi od njih žive sa cimerima zapravo može dovesti do toga da se osećaju digitalno nebezbednim, naročito u početku saživota. Takođe, njihova tendencija da se sele i menjaju poslove ovo osećanje može učiniti još gorim. U ovakvom slučaju bitno je otvoreno pričati i komunicirati o ovim brigama sa cimerima: kako biste podelili troškove bezbednosnog softvera, dogovorili se oko pravila za korišćenje zajedničkih uređaja i da bi se bolje upoznali – izjavila je dr Berta Aznar Martinez, vodeći psiholog na Ramon Llull univerzitetu u Barseloni.


Kako biste sačuvali bezbednost vaših uređaja i ličnih informacija na internetu, kompanija Kaspersky milenijalcima savetuje sledeće:

- Obratite pažnju na autentičnost veb-sajta. Ne posećujte veb-sajtove dok niste sigurni da su legitimni i da počinju sa ‘https’. Pokušajte da pronađete revizije sajtova koji vam izgledaju sumnjivo;

- Napravite listu svojih onlajn naloga kako biste u potpunosti razumeli koji servisi i veb-sajtovi mogu skladištiti vaše lične informacije;

- Blokirajte instalaciju programa koji dolaze od nepoznatih izvora u podešavanjima vašeg pametnog telefona i samo instalirajte aplikacije sa zvaničnih prodavnica aplikacija

- Počnite da koristite "Privacy Checker" rešenje kako biste povećali privatnost svojih profila na društvenim mrežama. To će trećim stranama otežati pronalaženje izrazito ličnih informacija

- Koristite rešenje Kaspersky Security Cloud sa svojom opcijom nadgledanja kućne mreže koje može da pošalje realna upozorenja svim uređajima u kući koji su pod rizikom, i da momentalno detektuje uljeze na Wi-Fi mreži.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.