Izvor: Dnevnik | Utorak, 28.07.2020.| 12:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaključen ugovor za prvu fazu izgradnje objekta "Kamenica 3" sa PET centrom

(Foto: YouTube/screenshot)
Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici zaključio je ugovor za prvu fazu izgradnje objekta "Kamenica 3" sa PET centrom, odnosno uređajem za pozitronsku emisionu terapiju, s pratećim radovima.

Ugovor se dodeljuje grupi ponuđača koju čine Energotehnika Južna Bačka kao ovlašćeni član grupe ponuđača, a članovi grupe ponuđača su i Dijagonala, GP Graditelj NS, ION Solution, Montop pro, kao i devet podizvođača, a ukupna vrednost radova je 764.357.374,51 dinara bez PDV, dok je ukupna vrednost radova sa PDV 917.250.449,41 dinara. Finansijer javne nabavke je Autonomna Pokrajina Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, ugovorom koji je zaključen 29. maja, kao i aneksom ugovora od 18. juna ove godine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nedavno je izjavio kako se zbog novonastale ekonomske situacije izazvane epidemijom virusa kovid-19 odustaje od nekih projekata, ali ne i od izgradnje objekta "Kamenica 3" koja će se odvijati u dve faze.

Energotehnika Južna Bačka gradiće saobraćajnice, unutrašnje hidrotehničke instalacije, elektroenergetske instalacije transformatorske stanice, mašinske instalacije, mašinske instalacije medicinskih gasova, liftove, mašinske instalacije transformatorske stanice, stalnu saobraćajnu instalciju, privremenu saobraćajnu signaliziju i koordiniraće svim radovima.

Dijagonala će graditi objekat PET centra, građevinske radove transformatorske stanice i spoljno uređenje oko objekta PET centra.

GP Graditelj NS obezbediće susedne objekte šipovima i obaviće zemljane radove, radiće spoljne hidrotehničke instalacije i baviće se pripremnim i zemljanim radovima.

Za centralni sistem nadzora i upravljanja zadužen je ION Solution, a Montop Pro radiće unutrašnje telekomunikacione i signalne instalacije, telekomunikacione i signalne instalacije za sistem tehničke zaštite, kao i unutrašnje telekomunikacione i signalne instalacije za automatsko otkrivanje i dojavu požara i gasa.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković najavio je pre nekoliko meseci za Dnevnik da će izgradnja "Kamenice 3" početi ove godine i da imati oko 8.000 kvadratnih metara za lečenje onkoloških pacijenata, kao i deo namenjen lečenju poremećaja srčanog ritma. Pored toga, gradiće se i PET centar na 1.200 kvadrata.

Prema njegovim rečima, u "Kamenici 3" ćemo imati po prvu put i Centar za palijativno zbrinjavanje najtežih bolesnika, a takva odeljenja će u narednom periodu dobiti i sve opšte bolnice u Vojvodini, dok će u Kliničkom centru Vojvodine, biti izgrađen Centar za palijativnu medicinu.

Osim izgradnja novog PET centra koji će biti na 1.200 kvadratnih metara koji će omogućiti kvalitetniju i bolju dijagnostiku tumorskih promena, u "Kamenici 3" će biti i još jedan bunker za zračnu terapiju.

- "Kamenica 3" sa svojih 8.000 kvadratnih metara biće iznad sadašnjeg dela zgrade u kojoj je magnetna rezonanca, a PET centar na 1.200 kvadrata biće smešten pored. Uporedo s uzgradnjom ovog objekata, radiće se i prilazni putevi, energetska postojenja i sve instalacije - naveo je tada Gojković.

Novi objekat imaće ambulantu za hitan prijem, PET centar i prostor za još jedan aparat za zračenje u suterenu, mesto za rastvaranje, pakovanje i distribuciju citostatika. U prizemlju će biti centar za imiying dijagnostiku, laboratorijsku dijagnostiku, internističkadnevna bolnica sa kabinetom za endoskopije, PET centar u čijem jednom delu se planira dnevna bolnica za hemioterapije, kao i računarski centar. Na prvom spratu biće smeštena Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Odeljenje zakonsultativno-konzilijarne preglede Poliklinike, te uprava Instituta za onkologiju. Na drugom spratu će prostor deliti Institut za plućne bolesti i Institut za onkologiju, a na trećem spratu biće deo namenjen Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, kao i Služba za patološko-anatomsku dijagnostiku Instituta za onkologiju Vojvodine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.