NavMenu

CG dobija Centar za razvoj tehnologija virtuelne i proširene realnosti vredan 25,5 mil EUR - Vode se i pregovori za uspostavljanje globalnog online plaćanja

Izvor: bankar.me Ponedeljak, 27.07.2020. 16:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Crne Gore, u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mera, planirala je ulaganje u IT privredu u vrijednosti od 30 mil EUR do 2024. godine, pišu Dnevne novine.

Osim toga, predviđene su poreske olakšice i podsticaji za investicije u ovoj oblasti kako bi postao vodeći izvozni sektor u našoj državi i pružio snažnu podršku energetici, poljoprivredi i turizmu.

Najvažnija stvar je da je Vlada najavila dolazak u Crnu Goru jedne od tri najveće kompanije za globalno online plaćanje. Zbog pregovora koji su uveliko u toku, ministarka nauke Sanja Damjanović, zbog prethodnog dogovora, nije želela da otkrije njeno ime.

- Pregovori sa kompanijom koja nudi visok kvalitet servisa za online plaćanje su započeti. U narednoj fazi potrebno je učestvovati u troškovima uspostavljanja poslovanja, finansiranjem "legal gap analize" - piše u dokumentu Treći paket socio-ekonomskih mera.

Druga faza, koja će biti završena u septembru, podrazumeva pravnu analizu globalnog online plaćanja, dok se uspostavljanje kompletnog sistema očekuje u januaru.

Vlada će izdvojiti oko 50.000 EUR za troškove tendera za konsultantsku kompaniju za pomenutu analizu.

U dokumentu su taksativno navedeni projekti koje će država realizovati u cilju snažnog razvoja IT sektora i digitalizacije.

Najvažniji i najveći projekat je uspostavljanje Obrazovno-inovacionog centra sa tehnologijama virtuelne i proširene stvarnosti (VAR) vrednog čak 25,5 mil EUR.

Prema planu, najkasnije do septembra predviđeno je potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Naučno-tehnološkog parka Crne Gore i EON Reality.

Druga faza realizacije ovog projekta podrazumeva uspostavljanje AVR platforme i inicijalnu nabavku opreme neophodne za njenu implementaciju. Sve to bi trebalo da bude okončano u decembru 2021. godine, dok bi kompletan projekat mogao da startuje sa radom 2022. godine, najkasnije u junu.

Iz budžeta će za ovaj projekat biti izdvojeno oko milion evra, dok će direktna strana investicija iznositi 24 mil EUR.

Država će sufinansirati formiranje i rad strateškog IT klastera, u iznosu 300.000 EUR koji duplira iznos koji će za njega da opredeli IT privreda.

Jedan od početnih fokus područja rada klastera će biti uspostavljanje Programa cjeloživotnog IT obrazovanja i kreiranje IT akademije na nacionalnom nivou.

Klasteri su u evropskoj praksi prepoznati među ključnim nosiocima implementacije Strategije pametne specijalizacije.

Klaster predstavlja akcioni model organizovanja kompanija i drugih povezanih subjekata i dobru praksu mnogih zemalja koje su u kontinuitetu podržavale njihov razvoj. Klaster bi bio samoorganizovan, uz nadzor koji uključuje državu.

Predlog Ministarstva nauke, u komunikaciji sa inovativnom IT zajednicom, jeste da se inicijativa Digitalna koalicija uspostavi u formi IT klastera (tj. klasteske organizacije). Konačna odluka o ovoj inicijativi doneće se u daljim konsultacijama sa uključenim stranama.

Prvi projekat je uspostavljanje Crnogorskog strateškog IT klastera, za šta je Vlada opredelila 300.000 EUR.

U okviru mera, Vlada je planirala uspostavljanje Centra za podršku elektronskoj trgovini (eCommerce) vrednog 150.000 EUR i realizaciju projekta "Inovacije u javnom sektora", za šta će biti utrošeno 339.000 EUR.

Za kontinuiranu podršku inovativnim startapovima Ministarstvo nauke će izdvojiti 500.000 EUR.

Vlada je predvidjela i potpunu digitalizaciju javne uprave.

Paralelno sa ovim merama, novi zakonodavni okvir koji čine dva nova zakona - Zakon o inovacionoj delatnosti i Zakon o podsticajnim merama za razvoj istraživanja i inovacija - koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, predviđaju žestoke olakšice i podsticaje za razvoj inovativne privrede i startap kompanija.

U pitanju su olakšan početak poslovanja startapovi oslobođeni poreza do pet godina i znatno umanjenje poreza i doprinosa, do 50%.

Zakon predviđa i oslobađanje od poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima i to oslobađanje poreza na dobit od 100% za reinvestiranje u inovativne projekte i oslobađanje od poreza na dobit od 100% za ulaganje u startapove i fondove za finansiranje inovativnih projekata.

Predviđeno je i oslobađanje poreza na dobit za donacije naučnoistraživačkim institucijama i umanjenje poreza na nepokretnosti i izgradnju infrastrukture za inovacionu delatnost.

Konačno, predviđeno je i formiranje Fonda za inovacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.