Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 27.07.2020.| 13:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mionići moguća lokacija za trebinjski aerodrom

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)
Predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske sastali su se danas u Trebinju, gde su u toku razgovari o najboljoj lokaciji za izgradnju manjeg aerodroma, prenosi RTRS.

Za izgradnju aerodroma postoje dve potencijalne lokacije u okolini Trebinja, a jedna od mogućih prema nezvaničnim saznanjima Srne, su Mionići kod Trebinja. Idejno rešenje biće završeno već za desetak dana, a kompletan plan u periodu od šest meseci do godinu dana, rečeno je danas posle sastanka predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za železnički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, Vesna Vožni, rekla je da se danas sastala operativna grupa koja razgovara i odlučuje o potencijalnim lokacijama za izgradnju aerodroma u Trebinju.

- Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija - dodala je Vožnijeva.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zoran Ilić, rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, i dodao da postoje dve lokacije koje će biti ispitane, preneo je RTRS.

- Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površi budu obezbeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke - istakao je Ilić.

On je dodao da, kada je reč o veličini aerodroma, to zavisi od lokacije, ali da će biti uložen napor da se napravi poletno-sletna staza koja će omogućiti sletanje i najvećih aviona na svetu.

- Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rešenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma, to će biti gotovo u sledećih desetak dana - rekao je Ilić.

On je uveren da će kompletan plan biti gotov u periodu između šest meseci i godinu dana.

- Kada se to završi onda može da se radi tehnička dokumentacija i da se počne sa ugovaranjem radova. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za par godina imati aerodrom - istakao je Ilić.

On je rekao da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i delu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da današnji sastanak govori o ozbiljnosti namere izgradnje aerodroma.

- Ovo nam govori da su Trebinje i Hercegovina interesantni strateški. Što se tiče grada Trebinja, mi smo maksimalno na usluzi, sve što treba od podataka mi smo tu. Ovo nije značajno samo za Trebinje nego i za celu Republiku Srpsku - istakao je Ćurić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle sedmice tokom posete Banjaluci da je Srbija zainteresovana da sa Vladom Srpske počne razgovore o izgradnji aerodroma u istočnoj Hercegovini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.