NavMenu

Od pčelarstva se može živeti samo uz široku lepezu proizvoda

Izvor: RTS Ponedeljak, 27.07.2020. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/PollyDot)Ilustracija
Suncokretova paša u Južnobanatskom okrugu je pri kraju. Pčelari iz okoline Pančeva zadovoljni su kako je prošla, mada je trajala kraće nego obično. Taj med se trenutno prodaje po ceni od 650 dinara.

Dolovac Radovan Šofej nasledio je ljubav prema pčelarenju još od dede i pradede. Trenutno ima više od 60 društava, od čega dvadesetak mladih. Kaže da je ova godina bila relativno dobra i očekuje 30 kilograma meda po košnici. Suncokretova paša je pri kraju, a ona je u južnobanatskom regionu najvažnija.

- Jedino nam je to sigurno, pošto bagrem ume da podbaci i ima ga u maloj količini. Tako da je suncokret isplativ - ističe Šofej.

U Dolovu se 30 porodica bavi pčelarstvom i uskoro će osnovati posebno udruženje. Njihov posao u mnogome zavisi od vremenskih prilika, a ova godina je bila promenljiva.

Zoran Bonin kaže da je zbog sušnog proleća bilo malo nektara.

- Polena je bilo dovoljno za pčele, ali ne i nektara. Društva su pojela tu hranu koju su napravila, da bi opstala - dodaje Bonin.

Radosav Đokić ukazuje da su suncokret i lipa procvetali u isto vreme.


Pčelari kažu da je njihov posao isplativ, a ako imate 150 do 200 košnica, može samo od toga da se živi.

- Morate biti posvećeni, ne možete biti vikend pčelar. Potrebno je da razvijete široku lepezu pčelarstva, počevši od skupljanja propolisa, matičnog mleča, proizvodnje matice, rojeva. Onda čovek može lepo živeti od toga - naglašava Dragan Jovanović.

Na teritoriji grada Pančeva ima više od 150 pčelara, ali moglo bi biti i više, jer je paša obilna. Osim suncokretovog meda, pravi se i lipov, bagremov, livadski i od uljane repice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.