Izvor: eKapija | Nedelja, 26.07.2020.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Startuje novi softver za elektronsku kontrolu parkiranja u Beogradu - "Oko sokolovo" pokriva 93 ulice

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić predstavio je nov sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja nazvan "Oko sokolovo", koji će obavljati specijalno opremljena vozila i koji ima za cilj da zaustavi bahato parkiranje u Beogradu.

- Sistem znači kraj bahatom parkiranju u "žutim trakama", na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima, invalidskim mestima, ali i kraj onima koji svojim vozilima zatvaraju ulaze u stambene zgrade i nepropisno parkiraju na trotoarima. Do sada je njihovo kažnjavanje zavisilo od toga kada će u tu ulicu naići komunalni milicioner ili saobraćajni policajac. Sada ćemo na najmanje dvadeset minuta imati prolazak vozila novog sistema, što znači da će izvesnost kažnjavanja biti mnogo veća. Druga prednost jeste da je sistem najveća pomoć građanima koji koriste javni prevoz jer ukoliko oslobodimo "žute trake" on će se ubrzati za deset do dvadeset odsto, ali ubrzaće se i sav ostali saobraćaj. Prave efekte sistema očekujemo oko 20. avgusta - naveo je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je precizirao da sistem pokriva 93 najprometnije ulice, "crne tačke" gde treba da se reši problem.

(Foto: Beograd.rs)

- Odabrali smo one ulice kojima ide gradski prevoz i gde je najveća koncentracija bahatog parkiranja. Danas je počelo postavljanje tabli na početku i na kraju svake ove ulice, kojima se ljudi upozoravaju da je počelo elektronska kontrola parkiranja - kazao je Vesić.

On je napomenuo da sistem ima i druge benefite kad je reč o bezbednosti, jer je, primera radi, u Velikoj Britaniji gde sistem funkcioniše od 2011. obijanje stanova i automobila smanjeno za pedeset odsto. Sve je usklađeno sa Zakonom o zaštiti podataka, dodao je Vesić, napominjući da je saglasnost dao i zaštitnik građana.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da je softver vlasništvo Parking servisa i Beograda. On omogućava da se polako uključe i druga preduzeća u korišćenje softvera, kao što su Beograd-put i GSP. Početkom sledeće godine plan je da vozila imaju kamere ispod koje bi mogle da snimaju rupe na ulicama i da istog časa budu prosleđivane Beokomu, koji će nadalje prosleđivati nadležnom preduzeću.

Naplata kazni sistemom "Oko sokolovo" počeće 10. avgusta. U prvoj nedelji samo će se snimati, a od 3. avgusta svako ko napravi prekršaj dobijaće na kućne adrese ne kazne već obaveštenje sa slikom, mestom prekršaja, visinom kazne koja bi bila naplaćena, informacijom da je još uvek test faza, kao i molbom da to više ne čine, rekao je Vesić.

Od 93 ulice izuzeti su oni delovi gde su kovid centri, bolnice, domovi zdravlja, porodilišta, obdaništa, škole.

Nabavljeno je ukupno osamnaset vozila, s tim što s radom sutra ujutro počinju četiri, a ostala će se sukcesivno uključivati. Specijalizovana terenska vozila kupljena su na javnom tenderu, koštala su 29.000 EUR, plus četiri hiljade za nadogradnju. Vozila će raditi 24 sata dnevno, i to tako da će ih petnaest biti na ulicama grada, a tri u rezervi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.