NavMenu

Do crnogorskog pasoša može se doći i kupovinom apartmana u kondo hotelu

Izvor: Vijesti Subota, 25.07.2020. 14:54
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/justit)
Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mešovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti crnogorski pasoš po osnovu Vladinog projekta ekonomskog državljanstva.

To je potvrđeno Vijestima u Agenciji za promociju investicija (MIA) koja je dostavila podatak da se na listi razvojnih projekata u oblasti turizma trenutno nalazi sedam hotela za čiju izgradnju je Vlada dala zeleno svetlo. Od toga su četiri po principu kondo poslovanja, a tri po modelu mešovitog poslovanja

Po kondo principu poslovanja gradiće se četiri hotela u Kolašinu i to Kolašin Resort & Spa, Breza, Bjelasica 1450 Kolašin i K16, a po mešovitom modelu poslovanja gradiće se Boka Place u Tivtu, Kraljičina plaža u Miločeru i Durmitor Hotel and Villas na Žabljaku.

- Crnogorsko državljanstvo prijemom se može steći ulaganjem u razvojni projekat u oblasti turizma, koji podrazumeva izgradnju hotela/mešovitog kompleksa, a samim tim i izgradnju hotela po kondo modelu poslovanja. Podnosilac zahteva za prijem u državljanstvo individualno donosi odluku u koji od projekata s liste razvojnih projekata u turizmu će uložiti svoj novac - rečeno je zvanično iz MIA.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mešovitog hotela je u tome što vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 meseci godišnje, a u mešovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Kompanija Adriatic Marinas iz Tivta već je ponudila tržištu nekretnine iz kompleksa Boka Place, novog dela luksuznog tivatskog nautičko-turističkog naselja Porto Montenegro, iako će gradnja početi tek krajem godine, a što su i svetski mediji preneli.

Prema odluci Vlade, do crnogorskog pasoša se može doći kroz ulaganja u projekte turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede. Do sada nije prijavljen nijedan projekat za ulaganje u prerađivačku i poljoprivrednu industriju.

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara 2019. godine i može biti dodeljeno do 2.000 pasoša.

Iz MIA su objasnili da, prema odluci o sticanju ekonomskog državljanstva (član 11), razvojnim projektom u turizmu se podrazumeva izgradnja hotela/mešovitog kompleksa u primorskom regionu i Podgorici s minimum pet zvezdica, najmanje 60 smeštajnih jedinica, minimalna investicija 15 mil EUR i minimum 80 novozaposlenih.

- Za severni i centralni region (izuzev Podgorice) s minimum četiri zvezdice, najmanje 35 smeštajnih jedinica, minimalna investicija 5 mil EUR i minimum 25 novozaposlenih - podsetili su u MIA.

Aplikant može steći državljanstvo ako je na escrow račun položio 100.000 EUR za razvoj manje razvijenih opština, za namenu iz Zakona o regionalnom razvoju.

Može ga steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 EUR za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 EUR za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u severnom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice...

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o poreklu novca namenjenom za uplatu i ulaganja u skladu s Vladinom odlukom.

Država je od prodaje pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva prihodovala do sada 3 mil EUR. U budžetu, u ovoj godini je bilo projektovano 15 miliona od prodaje pasoša, a ta budžetska stavka je nula nakon rebalansa.

Ni Agencija neće o imenima

Iz Agencije nisu mogli da kažu za koju investiciju je dodeljen prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva.

- Izdavanje rešenja za prijem kao i izdavanje pasoša po prijemu u državljanstvo, u nadležnosti je Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore - odgovorili su u MIA.

MUP je u okviru projekta ekonomskog državljanstva izdao 12 pasoša stranim državljanima, ali su njihova imena tajna. Taj resor se nedavno u odgovoru na pitanje Vijesti ko je dobio pasoš, pozvao na Zakon o državljanstvu kojima je precizirano kome MUP može dati podatke.

Prvi pasoš je dobio državljanin Rusije, što je zvanično potvrđeno u kompaniji Henley & Partners, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u ovom projektu.

Vicepremijer Milutin Simović u parlamentu je u sredu kazao da ne može saopštiti imena, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. To je obećavano kada je predstavljan projekat.

- U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz proverenu kredibilnost, poreklo njihovog novca za ulaganje, s potvrdom da nisu umešani u aktivnosti u vezi s terorizmom - tvrdi Simović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.