NavMenu

Svetska premijera domaćeg filma "Oaza" na festivalu u Veneciji

Izvor: B92 Subota, 25.07.2020. 09:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: d13/shutterstock.com)Ilustracija
Domaći film "Oaza" imaće svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji, u okviru programa "Dani autora" (Giornate degli Autori), u septembru ove godine, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u četvrtak, 23. jula u Rimu.

Nesvakidašnja ljubavna priča između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama, koji obuzeti snažnim osećanjima ljubavi i čežnje za nezavisnošću prkose strogim pravilima okruženja, dočarana je autentičnom glumačkom postavkom koju čine mladi i talentovani korisnici Doma za decu i mlade Sremčica, vođeni rediteljskom palicom autora Ivana Ikića. Pored njih u ulozi vaspitača nalaze se poznata glumačka imena poput Gorana Bogdana i Maruše Majer.

- Ideja se rodila pre više od 15 godina kada sam bio student, a evo danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam izuzetno ponosan što će nakon četiri godine intenzivnog rada film Oaza imati premijeru na Venecijanskom festivalu. U stvaranju ovog filma svaki korak je bio neizvestan, na granici eksperimenta, ali zahvaljujući pre svega mladim ljudima koji nose naslovne uloge, kao i svima ostalima kolegama koje su dale doprinos u realizaciji ove filmske priče, mislim da smo na kraju uspeli da u potpunosti prenesemo burne i autentičme emocije koje junaci proživljavaju - rekao je Ivan Ikić reditelj filma.

- Ova nesvakidašnja ljubavna priča je prozor u uzbudljiv svet koji ne viđamo svaki dan i pogled na divne mlade ljude od kojih društvo često nepravedno skreće pogled. Zbog svega toga ovo je za nas bio ne samo filmski projekat, već izazov i misija da stvarnost koju oni žive - njihova osećanja, patnje i radosti -približimo što je više moguće publici -rekli su Milan i Marija Stojanović, producenti filma (Sense Production).

Film "Oaza", reditelja Ivana Ikića, našao se među 11 filmskih naslova koji čine ovogodišnji program "Dani autora" u Veneciji koji ima za cilj da stimuliše originalni i inovativni filmski izraz autora iz celog sveta. Neka od prethodnih izdanja festivala predstavila su filmove Alekseja Balabanova, Šejna Medouza, Sare Poli, Kim Ki-duka, Aleksa de la Iglesie, kao i Gorana Paskaljevića i Danisa Tanovića.

Film "Oaza" nastao je u ko-produkciji Srbije, Slovenije, Holandije, BIH i Francuske, uz podršku nacionalnih filmskih fondova, kao i pan-evropskih fondova Eurimaž i Kreativna Evropa MEDIA. Glavni producent je beogradska kuća Sense Production, koja je izvela i Ikićev prethodni film "Varvari", a sledećeg meseca počinje snimanje novog filma Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.