NavMenu

GRUBIŠIĆ: Cilj dodatnih mera očuvanje radnih mesta i podsticanje zapošljavanja

Izvor: Tanjug Četvrtak, 23.07.2020. 16:21
Komentari
Podeli
Zoran Grubišić (Foto: Youtube/screenshot)Zoran Grubišić
Cilj novog paketa mera pomoći privredi je da se zadrži postojeći nivo zaposlenosti, što je plan da se ostvari pokrivanjem dela minimalca i odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa za još jedan mesec, ali i da se podstakne zapošljavanje kroz projekat "Moja prva plata", ocenio je danas profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Smatra da je zbog novonastale situacije sa virusom korona i bilo neophodno primeniti nove mere i produžiti sa primenom neke ranije.

- Ovoga puta rekao bih da je akcenat na kompromisu i na selektivnosti primene tih mera, da gađaju baš tamo gde treba da se dogode očekivani efekti, a da se ne potroši previše novca i ne uveća značajno javni dug - ukazao je Grubišić.

Jedna ideja mera je, objašnjava, usmerena da se zadrži postojeći nivo zaposlenosti, a to su mere koje se odnose na pokrivanje dela minimalca i odlaganje proreza i doprinosa za još jedan mesec.

Druga ideja je da se kroz novu meru "Moja prva plata", ističe Grubišić, omogući podsticaj i poveća zaposlenost.

- Plan je da se amortizuje to što će neki ljudi ipak izgubiti radna mesta kroz novootvorena radna mesta, jer država daje finansijsku podršku onima koji zapošljavaju one koji su završili srednju školu ili fakultet - rekao je Grubišić.
Ističe da su obe mere usmerene na mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, jer je taj deo privrede, kaže Grubišić, posebno pogođen i najosetljiviji na trenutni udar ekonomske krize.
- Akcenat je da se napravi kompromis, da se postigne efikasnost mera, a da se ne potroši previše novca, jer naš javni dug je oko 57% i ideja je da ne ide preko 60 ili 61%, što je bio kriterijum iz Mastrihta za ulazak u Evrozonu - kaže Grubišić.

Ukazuje da Srbija nije članica Evrozone i napominje da trenutno mnoge članice Evrozone imaju javni dug viši od 100% BDP-a, a neke i do 200% BDP-a kao, na primer, Grčka.

- Međutim, ovde treba napomenuti da oni nemaju valutni rizik, jer je njihov javni dug 100% u evrima, a mi imamo meku valutu i samim tim imamo izražen valutni rizik i neka procena je da je za nas granica javnog duga od 60% BDP-a prihvatljiva - naveo je Grubišić.

Na pitanje da li privreda do kraja godine može očekivati neki novi paket mera pomoći, Grubišić smatra da će se na kraju trećeg kvatala verovatno ponovo "povući linija" i proceniti kakva su očekivanja u tom trenutku i gde bi trebalo usmeriti mere.

- Ako bude bilo kakvih mera, mislim da će one biti selektivne. Akcenat će biti da se pogađaju one grane koji su posebno ugrožene i gde treba da se da poseban doprinos da se izađe iz krize, a ne na univerzalnim merama prema celoj privredi ili građanima - zaključio je Grubišić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.