NavMenu

Avala Studios: Avala filmski park neće se graditi u parku Košutnjak

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.07.2020. 11:04
Komentari
Podeli
Deo makete budućeg kompleksa (Foto: Avala Studios)Deo makete budućeg kompleksa
Preduzeće Avala Studios, nosilac projekta Avala filmski park, saopštilo je da njihov plan izgradnje nije na prostoru na kojem se nalazi park Košutnjak i koji je u javnoj upotrebi.

- U javnosti se stvara pogrešan utisak da se naš projekat planira na javnom prostoru parka Košutnjak. Beograđani treba da znaju da njihovo omiljeno izletište, košutnjačka šuma, trim i ski staza, kao i prostor za sankanje, nemaju nikakve veze sa našim projektom i neće se na ovom prostoru ništa graditi - rekao je Petar Dajko, generalni direktor Avala Studios.

Iz ove kompanije navode da se projekat planira na prostoru gde se trenutno nalaze studiji ove kompanije, a koji je razdvojen od parka Košutnjak ulicom Kneza Višeslava. Dodaju da ovaj prostor nikada nije bio u javnoj upotrebi, da nije održavan i da je zapušten.

- Plan detaljne regulacije obuhvata 86 hektara koje je odredio Gradski zavod za urbanizam. Ovih 86 hektara se odnosi na deo lokacija na Banovom Brdu ka potezu Cerak i Žarkovo, nasuprot kojeg se nalazi Košutnjak, odnosno taj deo ne pripada zaštićenoj zoni Košutnjačke šume. Planom je obuhvaćeno 86 hektara, dok je deo koji trenutno koristi Avala Studios oko 40 hektara. Preostali deo ostaje isti u svojoj nameni i odnosi se na zemljište pod kvalitetnom šumom oko 7 hektara, zemljište koje pripada Crkvi Sv. Luke, prostor i zemljište koje koristi Kinoteka za svoju arhivu, prostorije i studija Radio Televizije Srbije, Vatrogasna stanica, Fakultet za fizičku kulturu, Zastava film i privatni objekti - navode u kompaniji.

U saopštenju se navodi da će planom projekta izgradnje filmskih studija i pratećih objekata, Beograđani osim ulaganja u kapacitete za privlačenje svetskih filmskih produkcija, dobiti novih 10 hektara javne površine na korišćenje.


- Pored izgradnje nove osnovne škole, dva vrtića i najsavremenijih sportskih objekata, projektom će biti očuvana i sva najvrednija stabla, koja će biti uklopljena u novu celinu i koja će biti na raspolaganju svim građanima - navodi se i saopštenju - navedeo je u saopštenju.

Kako kažu iz Avala Studios, projekat Avala filmski park revitalizuje postojeće, ali i gradi nova filmska studija za privlačenje holivudskih i drugih globalnih produkcija i razvija srpsku kinematografiju u okviru nekadašnjeg kompleksa Avala filma. Osim ulaganja u filmske studije, projekat obuhvata i izgradnju pametnog, zelenog naselja i sveobuhvatno uređivanje trenutno zapuštenog i većim delom neprohodnog prostora između ulica Kneza Višeslava i Miloja Zakića (sa druge strane Košutnjačke šume na padinama ka Ceraku).

Češka kompanija Sebre je glavni investitor projekta, dok arhitektonsko projektantski tim predvodi češki arhitekta globalne reputacije Stanislav Fiala, koji je više puta nagrađivan zbog svoje posebne estetike uklapanja novoizgrađenih objekata u prirodni ambijent bez narušavanja postojećeg okruženja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.