NavMenu

SVETSKA BANKA: Zapadni Balkan se zbog pandemije sve više zadužuje, potrebna ravnoteža

Izvor: Klix Četvrtak, 23.07.2020. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Zbog pandemije koronavirusa države Zapadnog Balkana se sve više zadužuju. Nakon suzbijanja direktnog utиcaja krize, države će morati да uspostaviti ravnotežu između podrške ekonomskom oporavku i fiskalne održivosti, piše u poslednjem izveštaju Svetske banke.

Sve države Zapadnog Balkana ušle su u krizu izazvanu koronavirusom s većim iznosima javnog duga nego što je to bio slučaj uoči globalne finansijske krize iz 2009. godine, a to im je ograničilo izbor mogućnosti za fiskalno reagovanje i učinilo ih osetljivijim.

Fiskalna politika je od ključnog značaja za odgovor na pandemiju. Sve zemlje Zapadnog Balkana uvele su neophodne mere za ublažavanje neposrednog uticaja krize, ali njihova delotvornost zavisi i od toga u kojoj meri su prilagođene konkretnom kontekstu u svakoj od ovih država, piše, između ostalog, u izveštaju.


Potrebe za zaduživanjem naglo rastu, usled čega će se na čitavom Zapadnom Balkanu povećati i buduće otplate po osnovu kamata, i to u uslovima uvećanog fiskalnog deficita i javnog duga i smanjene dostupnosti sredstava na finansijskim tržištima.

Posle perioda suzbijanja neposrednog uticaja krize, merama fiskalne politike će morati da se uspostavi delikatna ravnoteža između pružanja podrške ekonomskom oporavku i staranja o fiskalnoj održivosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.