NavMenu

Francuska ograničava 5G opremu kompanije Huawei?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 23.07.2020. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kengphotographer/shutterstock.com)Ilustracija
Francuske vlasti upozorile su telekome koji planiraju da kupe 5G opremu Huawei-a da neće moći da obnove licenciju kada istekne, čime isključuju kineskog tehnološkog diva iz mobilnih mreža, rekla su tri upućena izvora.

Francuska agencija za kibernetičku bezbednost ANSSI saopštila je ranije ovog meseca da će dopustiti operatorima korišćenje opreme, uključijući Huavejevu, uz licencu od tri do osam godina.

Agencija, međutim, poziva telekome koji trenutno ne koriste Huawei da izbegavaju nabavku te opreme, kako ne bi od nje zavisili.

Svaki operator mora da aplicira za desetine licenci za opremu kako bi pokrio različite delove zemlje. Odobrenja za Huawei važe tri ili pet godina, a za evropske konkurentne Erikson ili Nokiju osam godina.

Izvori navode da su francuske vlasti obavestile telekomunikacione firme u nezvaničnim razgovorima prošlih meseci da se licencija za Huavej neće produžavatii, što nije navedeno u zvaničnim dokumentima.

Jedan od izvora rekao je da bi bilo složeno za telekomunikacionog operatora da rizikuje i ulaže u Huawei s neizvesnošću dali će ta tehnologija potrajati.

Kao i druge zemlje Evrope, Francuska se priprema za uvođenje nove generaciju 5G u vreme kada rastu geopolitičke napetosti između dve svetske supersile, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

SAD, koje optužuju Kinu da će svoju opremu koristiti za špijunažu, a što odbacuju i Huawei i zvanični Peking, vrše pritisak na saveznike da slede njihov primer i zabrane Huavej.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.