NavMenu

NBS odobrila privremenu isplatu doznaka bez overenog punomoćja

Izvor: eKapija Sreda, 22.07.2020. 13:38
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, kada je veliki broj ljudi usled bolesti izazvane virusom korona i zbog povećanog rizika od obolevanja onemogućen da lično ode u prostorije banaka kako bi zahtevao isplatu novca sa računa, Narodna banka Srbije je donela Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava sa dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake.

Ovom instrukcijom određenim kategorijama korisnika platnih usluga omogućeno je da zahtevaju isplatu novca i na osnovu jednokratnog punomoćja koje ne mora biti overeno od strane javnog beležnika, a koje bi banci podnelo ovlašćeno lice, uz obavezu stavljanja na uvid originalnih važećih ličnih dokumenata.

Na ovaj način banke su dužne da omoguće isplatu sa računa korisniku koji ispunjava najmanje jedan od uslova: da je navršio 55 ili više godina života; da mu se pružaju usluge smeštaja za odrasle u smislu zakona kojim se uređuje socijalna zaštita; da je radi lečenja smešten u zdravstvenu ustanovu; da mu je oduzeta poslovna sposobnost ili tu sposobnost nije stekao; da je lišen slobode u smislu zakona kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija; ili mu nije izdata platna kartica kojom može raspolagati novčanim sredstvima s tekućeg računa.

Za ostale kategorije korisnika, banka, ako tako sama opredeli, može u skladu sa sopstvenom procenom rizika od zloupotreba i prevarnih radnji primeniti odredbe ove instrukcije i u drugim slučajevima kada proceni da je to posebno opravdano.

Na ovaj način može se isplatiti najviše 100.000 dinara mesečno (odnosno iznos efektivnog stranog novca čija dinarska protivvrednost po zvaničnom srednjem kursu nije veća od 100.000 dinara), pri čemu se u navedeni iznos ne uračunava novac koji se isplaćuje s računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun korisnika prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava (npr. naknada za slučaj nezaposlenosti, dečji dodatak, 100 evra u dinarskoj protivvrednosti na ime jednokratne novčane pomoći i sl.).

Instrukcijom je predviđeno da su banke i drugi pružaoci platnih usluga dužni da shodnom primenom odredaba ove instrukcije omoguće korisniku i isplatu novčane doznake u njenom punom iznosu.

Punomoćje se može dati na obrascima koji su odštampani uz ovu instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, pri čemu punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

- Posebno naglašavamo da je reč o privremenom načinu isplate novca s računa korisnika, koji je pre svega uslovljen trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji i da je reč o izuzetku u odnosu na redovne procedure koje banke i drugi pružaoci platnih usluga primenjuju radi sprečavanja zloupotreba i prevarnih radnji. S obzirom na to da se zbog navedenih okolnosti u slučaju podnošenja jednokratnog punomoćja za isplatu novca ne zahteva overa tog punomoćja od strane javnog beležnika, neophodno je da ovlašćeno lice podnese banci na uvid važeće lične dokumente (ne njihove kopije ili kopije očitanih dokumenata), čime u odsustvu overe koju bi izvršio javni beležnik pokazuje visok stepen poverenja koje im je ukazalo lice koje ih ovlašćuje da raspolažu njegovim sredstvima s računa i čime umanjuju sumnju da je reč o prevarnim radnjama - saopštila je NBS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.