Izvor: Beta | Sreda, 22.07.2020.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD u prvoj polovini godine uložila u Srbiju rekordnih 279 mil EUR

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je u prvoj polovini ove godine u nove projekte u Srbiji uložila rekordnih 279 mil EUR, kao odgovor na ekonomski uticaj pandemije korona virusa.

To je više nego dvostruko uloženi iznos u prvoj polovini 2019 godine kada je EBRD uložila 130 mil EUR, navedeno je u saopštenju.

EBRD je, kako je precizirano, uvećala iznos finansiranja za ključne banke namenjen za podršku malim i srednjim preduzećima koja su pogođena korona virusom, stavljajući na raspolaganje kredite preko srpskih članica bankarskih grupacija Banka Intesa, Erste banke, Eurobanke, Prokredit banke i Unikredit banke.

Kako je navedeno, ukupan iznos investicija EBRD je naglo porastao, dostigavši rekordno visok nivo u prvoj polovini godine godine, jer je banka brzo reagovala na potrebe ekonomija u razvoju, koje se bore sa uticajem korona virusa.

U zemljama, u kojima EBRD deluje, finansiranje je poraslo na nešto više od pet milijardi evra u prvih šest meseci ove godine, dok je prethodni rekord za prvo polugodište od 3,9 mlrd EUR postignut u 2016. godini.

Iz EBRD su podestili da ulažu u promociju održivog i inkluzivnog razvoja privatnog sektora u 38 ekonomija u razvoju od Estonije preko Egipta i Maroka do Mongolije.

Ekonomski uticaj pandemije korona virusa na regione EBRD je ocenio kao ozbiljan i banka je upozorila u svojoj najnovijoj projekciji za maj na "neizvesnost bez presedana".

EBRD je u martu predstavila i svoj Paket solidarnosti za koronavirus - niz mera koje su uvedene da bi se zadovoljile hitne potrebe regiona, uz istovremenu pripremu za snažan oporavak nakon završetka pandemije.

Ključni stub Paketa solidarnosti je okvir kojim se postojećim klijentima obezbeđuju sredstva za hitnu likvidnost i obrtni kapital.

Potražnja za finansiranjem u vanrednim situacijama je bila velika i novi instrument je samo u junu mesecu činio više od milijardu evra ukupnog finansiranja EBRD.

U aprilu je EBRD saopštila da će sve svoje aktivnosti usmeriti na pandemiju korona virusa i da očekuje da će do kraja 2021. godine investirati oko 21 mlrd EUR. Od izbijanja pandemije, kako je navedeno, dinamika povlačenja sredstava je konstantno brža u poređenju sa 2019. godinom.

- Donatori su intenzivirali svoju pomoć kako bi podržali Paket solidarnosti Banke sa rekordnim obimom doprinosa za prvu polovinu godine, obezbeđujući toliko potrebno bespovratno i koncesiono sufinansiranje - saopštila je EBRD.

Ukazano je da je korona virus ozbiljno uticao na trgovinske tokove i dostupnost sredstava za finansiranje trgovine, tako da je EBRD povećala podršku trgovini u okviru svog Programa za olakšavanje trgovine.

U prvoj polovini 2020. godine banka je finansirala više od 1.000 trgovinskih poslova, sa rekordnim prometom od 1,9 mlrd EUR. Povećala je i svoj limit ukupne izloženosti u okviru programa za 50% na 3 mlrd EUR.

Pored fokusiranja na hitan odgovor na korona virus, EBRD radi na tome da osigura da oporavak od pandemije bude otporan na udare i održiv i u skladu sa globalnim klimatskim ciljevima kojima su predviđene obaveze prelaska na niskougljeničnu ekonomiju.

U julu je EBRD predstavila ambiciozne predloge da postane većinski "zelena" banka do 2025. godine.

Pored finansijskih ulaganja, EBRD se koncentrisala na svoj rad u oblasti sektorskih politika, kako bi pomogla ekonomijama u svojim regionima da odgovore na uticaj pandemije.

- Činjenica da je Srbija u aprilu postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta pozdavljena je kao krupan korak ka podsticanju poljoprivrednog potencijala zemlje zahvaljujući čvršćoj integraciji u međunarodna tržišta - navedeno je u saopštenju EBRD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE