Izvor: Beta | Utorak, 21.07.2020.| 13:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Neto direktne strane investicije u maju 201 mil EUR, četvrtinu manje nego prošle godine

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
U Srbiji su u maju neto direktne strane investicije iznosile 201 mil EUR, što je za oko 26% manje nego u istom mesecu prošle godine, rekao je danas viši naučni saradnik u Ekonomskom institutu u Beogradu Ivan Nikolić.

On je za Betu rekao da su za prvih pet meseci 2020. godine ukupne neto direktne strane investicije u Srbiji iznosile 1,253 mlrd EUR.

- Te investicije su za 11,7% ili za 166 mil EUR manje nego u istom periodu 2019. godine - rekao je Nikolić.

Dodao je da je pad investicija očekivan zbog ekonomske krize, izazvane pandemijom virusa kovid-19.

Nikolić je rekao da je dobro što se kada padaju investicije smanjuje deficit tekućeg računa, koji je za 4,5% manji nego u maju prošle godine.

- Deficit tekućeg računa je smanjen pre svega zbog manjeg odliva novca po osnovu iznetih dividendi i reinvestiranja dobiti u Srbiji - rekao je Nikolić.

On je rekao da je 'sužen' deficit na tekućem računu zbog manje turističke potrošnje građana Srbije u inostranstvu.

To je, prema njegovim rečima, olakšavajuća okolnost jer se deficit tekućeg računa finansira iz priliva stranih investicija koje su sada smanjene.

Istakao je da država ulaže napore da vrednosno nadoknadi pad neto direktnih stranih investicija povećanjem kapitalnih izdataka iz budžeta.

- Kapitalni rashodi su za prvih pet meseci ove godine veći za 239 mil EUR i premašili su pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) - rekao je Nikolić.

Dodao je da država na taj način pokušava, da kada padaju strana direktna ulaganja, održi visok nivo investiranja koji utiče na privredni rast.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.