NavMenu

Neto direktne strane investicije u maju 201 mil EUR, četvrtinu manje nego prošle godine

Izvor: Beta Utorak, 21.07.2020. 13:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiji su u maju neto direktne strane investicije iznosile 201 mil EUR, što je za oko 26% manje nego u istom mesecu prošle godine, rekao je danas viši naučni saradnik u Ekonomskom institutu u Beogradu Ivan Nikolić.

On je za Betu rekao da su za prvih pet meseci 2020. godine ukupne neto direktne strane investicije u Srbiji iznosile 1,253 mlrd EUR.

- Te investicije su za 11,7% ili za 166 mil EUR manje nego u istom periodu 2019. godine - rekao je Nikolić.

Dodao je da je pad investicija očekivan zbog ekonomske krize, izazvane pandemijom virusa kovid-19.

Nikolić je rekao da je dobro što se kada padaju investicije smanjuje deficit tekućeg računa, koji je za 4,5% manji nego u maju prošle godine.

- Deficit tekućeg računa je smanjen pre svega zbog manjeg odliva novca po osnovu iznetih dividendi i reinvestiranja dobiti u Srbiji - rekao je Nikolić.

On je rekao da je 'sužen' deficit na tekućem računu zbog manje turističke potrošnje građana Srbije u inostranstvu.

To je, prema njegovim rečima, olakšavajuća okolnost jer se deficit tekućeg računa finansira iz priliva stranih investicija koje su sada smanjene.

Istakao je da država ulaže napore da vrednosno nadoknadi pad neto direktnih stranih investicija povećanjem kapitalnih izdataka iz budžeta.

- Kapitalni rashodi su za prvih pet meseci ove godine veći za 239 mil EUR i premašili su pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) - rekao je Nikolić.

Dodao je da država na taj način pokušava, da kada padaju strana direktna ulaganja, održi visok nivo investiranja koji utiče na privredni rast.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.