Izvor: eKapija | Utorak, 21.07.2020.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija Quehenberger Logistics Srbija - Dinamički razvoj logistike, novi projekat u Šimanovcima

Novi prostor u Šimanovcima
Novi prostor u Šimanovcima (Foto: Quehenberger team)
Kompanija Quehenberger Logistics, kao kompletan logistički provajder i specijalista za holistička industrijska rešenja sa sedištem u Strasswalchen-u u Austriji, zapošljava 2.900 radnika na 81 lokaciji u 18 zemalja centralne i istočne Evrope. Na tržištu Srbije posluju već 25 godina, pri čemu su prošli kroz različite organizaciono vlasničke transformacije, tako da od 2011. godine funkcionišu i posluju pod nazivom Quehenberger Logistiscs SRB d.o.o.

Quehenberger Logistics se nedavno preselio u novi, moderniji prostor, a sa direktorom kompanije, Vladimirom Varićakom razgovaramo o prednostima poslovanja u novom okruženju, situaciji u sektoru logistike u Srbiji, kao i načinu na koji su logističke kompanije odgovorile na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Sedište i skladišni logistički prostor kompanije Quehenberger Logistics SRB, nalaze se u novoizgrađenom logističkom centru KLP u Šimanovcima. Objekat se nalazi na atraktivnoj lokaciji uz auto-put E70, čime je omogućen direktan, brz i jednostav prilaz teretnim prevoznim sredstvima koji gravitiraju zapadnom ulazu u Beograd.

Pored navedene lokacije sedište kompanije posluje još i u Novom Sadu u neposrednoj blizini carinske zone Novi Sad, gde pružaju kompletne logističke usluge vezane za regionalne zahteve klijenata.

- Strategija razvoja kompanije Quehenberger Logistics na području centralno-istočne Evrope pozicionira tržište Srbije kao vrlo bitnu kariku u zaokruženom konceptu logističkih projekata i kao takvo pokazalo je u veoma kratkom roku odlične rezultate i potencijale za dalje širenje, što će svakako omogućiti i novi kapaciteti skladišnog i poslovnog prostora. Nova i savremena tehnološka rešenja skladišno logističkog centra, kao i neposredna blizina industrijske privredne zone, omogućavaju našoj kompaniji brzu i adekvatnu implementaciju logističkih procesa u proizvodne procese naših klijenta, čime su naši proizvodi dobili i dobijaju jednu novu dodatnu vrednost kroz kvalitet pruženih usluga - ističe Varićak.

Vladimir Varićak
Vladimir Varićak (Foto: Quehenberger team)

Quehenberger Logistics pruža sve logističke usluge klijentima pokrivajući potrebe različitih privrednih i trgovinskih sektora (tekstilna, automotiv, gumna, građevinska industrija... ).

- Efikasnim upravljanjem sistemom integralne logistike pružamo kvalitetnu uslugu krajnjem kupcu u lancu snabdevanja. Koncept integralne logistike uključuje stvaranje usluge na području logistike, logistiku brzog odgovora (QRL- Quick Response Logistics), logističko rešavanje problema (Response Logistics Recovery), efikasan odgovor (ECR – Efficient Customer Response) i povratnu logistiku. Takođe Quehenberger svojim kupcima pruža u domenu logistike know-how uz implementaciju tailor-made rešenja kreirana po potrebama kupaca, te na taj način ostvaruje visoki nivo poverenja kupaca na tržištu - napominje naš sagovornik.

Dodaje da nažalost, logistika dugo nije bila shvaćena i prihvaćena na pravi način , kao i da se ovoj izuzetno važnoj delatnosti i dalje ne pridaje odgovarajuća pažnja.

Posledica toga su, kako ističe, visoki troškovi poslovanja, slabo korišćenje resursa, nizak kvalitet usluge, nedovoljna konkurentnost naših kompanija i privrede na regionalnom i evropskom tržištu.

Istraživanja pokazuju da troškovi logistike (pakovanja, transporta, skladištenja, pretovara, zaliha i dr.) u ceni proizvoda učestvuju sa oko 10% u zemljama EU, a kod nas to učešće dostiže čak i do 20-25%.

Navodi, da se ipak, otvaranjem tržišta i dolaskom stranih kompanija ubrzano razvija i logistička praksa kod nas i u okruženju, tako da sve više kompanija uviđa značaj logistike i počinje da primenjuje određene logističke strategije, tehnologije i rešenja u svakodnevnom poslovanju.

- U tom smislu, poslednjih godina može se reći dolazi do ekspanzivnog rasta proizvodnje logističkih usluga na našem tržištu, što je i navedeno u izveštaju Svetske banke gde je logistička industrija u Srbiji, pozitivnije rangirana na listi zemalja po kvalitetu pružanja logističkih usluga.

(Foto: Quehenberger team)

Takođe, kad pričamo o kvalitetu razvoja logističkih usluga u Srbiji, Varićak napominje da smo kroz procese usklađivanja domaćih zakonskih direktiva sa direktivama EU u velikoj meri doprenili poboljšanju i povećanju nivoa kvaliteta usluga.

- Ovde se pre svega misli na određene izmene i usaglašavanja u oblasti carine kao i uspostavljanje i uvođenje međunarodnog NCTS sistema kojim su pojednostavljenje carinske procedure čime se značajno smanjilo vreme realizacije carinskih procesa, a samim tim i povećao nivo kvaliteta usluga.

Očekuje da će Srbija u narednom periodu, kroz dalje pristupne procese kao i sve veće spoljno-trgovinsko otvaranje prema EU, imati veće i strožije zahteve prema logističkim provajderima.

- Ovo će u skladu sa konkurentnošću kompanija, napraviti određenu selekciju među provajderima na domaćem transportnom logističkom tržistu. Naime, samo oni logistički provajderi koji budu imali adekvekvatne tehničko tehnološke i kadrovske kapacitete integrisane u međunarodne mreže sa povezanim korporativnim i partnerskim kompanijama, biće sposobni da se suoče i odgovore sve strožijim zahtevima privrede.

Tokom proteklih nekoliko kriznih meseci uspeli su, kaže da u potpunosti reorganizuju svakodnevni život, radno vreme, ali i proizvodne procese.

- Dodatno smo uložili u zdravlje i sigurnost naših zaposlenih i uz sve to navedeno, bez obzira na okolnosti, našim klijentima su obezbedili i pružili adekvatan nivo usluga. U skladu sa situacijom, naši zaposleni su uspeli da na jedan inventivan način realizuju zahteve koji su pred njih postavljali tako da su pojavljivala i neka rešenja kao ideje koje možda nikada ne bi bile razmatrane i prihvaćene kao takve. Svi naši zaposleni su bili u skladu sa svojim poslovnim opredeljenjem i obavezama, zajedno u problematici poslovanja koja nam ova pandemijska kriza nametnula. U suštini, nije doslo do promene načina funkcionasanja već načina kako smo delovali. Jedno je sigurno da su ovi krizni trenuci stvorili vrednosti koje će trajati više od same krize .

Varićak u narednom periodu najavljuje i nove investicije u proširenje kapaciteta, a njihova dinamika zavisiće i od razvoja pandemije.

- Kao i sve ozbiljne kompanije i naša kompanije je napravila planske analize i razvojne pravce za naredni vremenski period. U tom smislu u Srbiji razmišlja se o daljem proširenju kapaciteta koji bi ispratili trendove rasta produktivnosti kompanije. Međutim, sa pojavom pandemije Covid 19 kao i kod drugih logističkih komanija u svetu, i u našoj komaniji je došlo do adaptivnih promena u planskim projektovanjima razvoja. Permanentno smo uključeni u praćenje aktuelne zdravstvene i privredno poslovne situacije u regionu, a u zavisnosti od daljeg razvoja situacije oko Covida 19, biće definisani planski i ekonomsko opravdani koraci usmereni ka daljem razvoju i funkcionisanju kompanije - zaključuje Varićak.

Ivana Milovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE