NavMenu

P&G usvaja prirodna rešenja - Za deceniju sve operacije bez emisije ugljen dioksida

Izvor: eKapija Utorak, 21.07.2020. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: P&G)
Kompanija Procter & Gamble (P&G) predstavila je svoj novi cilj - putem niza intervencija koje štite, unapređuju i obnavljaju prirodu, sve globalne operacije kompanije će u toku ove decenije postati ugljenično neutralne.

- Smatra se da ova decenija predstavlja krizni period za vreme kog svet mora da ubrza procese poboljšanja klimatskih promena, a P&G će pored svojih naučno baziranih ciljeva za klimatske promene smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 50%, tako što će dodatno unaprediti portfolio prirodnih klimatskih rešenja - saopštila je kompanija.

Ove mere će doprineti smanjenju emisije ugljen dioksida kako bi se uravnotežile preostale emisije tokom narednih 10 godina, dozvoljavajući P&G operacijama da u toku ove decenije neutrališu emisiju ugljen dioksida. Bazirano na trenutnim procenama, kompanija će morati da uravnoteži oko 30 miliona mernih tona ugljen dioksida od 2020. do 2030. godine.

- Smanjenje emisija štetnih gasova nastavlja da bude prioritet kompanije P&G. Postojeći cilj je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 50%, kao i korišćenje obnovljive električne energije do 2030. godine i kompanije je na putu da ispuni svoje ciljeve do 2030. godine - navodi se.

Dodatno, P&G nastavlja da sprovodi nove projekte koji se baziraju na korišćenju energije vetra, solarne energije i geotermalnih projektata u cilju potpune tranzicije na korišćenje obnovljivih izvora energije, dodaje se u saopštnju. Ove napori u skladu su sa naučnim istraživanjima koja definišu neophodne mere koje se moraju preduzeti kako bismo limitirali porast globalnog zagrevanja i nakon 2030. godine.

- Nažalost, tehnološka rešenja koja su nam trenutno na raspolaganju onemogućavaju nam da potpuno prestanemo sa emisijom svih štetnih gasova. Zbog toga, kompanija P&G će uticati na pozitivne promene i tehnološki napredak tako što će investirati u prirodna klimatska rešenja tokom narednih 10 godina - navodi kompanija.


Ključni period

Nedavni izveštaji naglašavaju da svet ne uspeva da u dovoljnoj meri smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i da narednih deset godina predstavljaju ključni period, za vreme kojeg je neophodno ograničiti globalno zagrevanje na 1,5°C. Ovaj zadatak će postati mnogo teži ukoliko stanovništvo ne počne blagovremeno da smanjuje emisije štetnih gasova.

Do 2050. godine, emisije ugljen dioksida moraju potpuno prestati ili se znatno približiti nuli. Ako se ne reaguje odmah, buduće generacije biće izložene većem riziku od uticaja klimatskih promena, a ostvarenje globalnih ciljeva Pariskog ugovora biće znatno otežano.

- Klimatske promene su stvarnost i sad je pravo vreme za akciju - rekao je Dejvid Tejlor, predsednik upravnog odbora, izvršni i generalni direktor kompanije P&G. - Smanjenjem emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku, kao i investiranjem u prirodna klimatska rešenja, tokom ove decenije naše operacije će biti neutralne, čime ćemo pomoći da se zaštite ranjivi ekosistemi i zajednice širom sveta - izjavio je Tejlor.


Inače, P&G će, u partnerstvu sa Conservation International i Svetskom organizacijom za prirodu (WWF) identifikovati i finansirati niz projekata osmišljenih da zaštite, poboljšaju i obnove ugrožene ekosisteme kao što su šume, močvare, pašnjaci i tresetišta.

Osim smanjenja emisije ugljen-dioksida, važan aspekt prirodnih klimatskih rešenja je potencijal da se ostvare značajni ekološki i socio-ekonomski benefiti koji imaju svrhu zaštite prirode i poboljšanje kvaliteta života lokalnih zajednica.

Inače, čak do 85% emisija trećeg ranga nastaju korišćenjem proizvoda od strane potrošača. Putem svojih brendova, P&G dopire do 5 milijardi ljudi, a sa tako visokim brojem dolazi i velika odgovornost da svojim potrošačima obezbedi mogućnost da smanje svoju emisiju ugljen-dioksida korišćenjem proizvoda koji su dizajnirani na način da pomažu štednju energije, vode i prirodnih resursa.

- Naša uloga kao lidera je da omogućimo da smanjena emisija i takav način života bude isplativ, privlačan i dostupan svima - rekla je Virdžini Helijas, generalna direktorka za održivosti kompanije P&G.

- Naša je odgovornost da zaštitimo kritične rezerve ugljenika i ulažemo u rešenja koja regenerišu našu planetu. Potrošači takođe žele više da se bave klimatskim promenama. Kao kompanija, našim brendovima dopiremo do pet milijardi ljudi; svakodnevno se trudimo da pravimo razliku podstičući odgovornu potrošnju proizvoda koji su efikasni i intuitivni za usvajanje novih navika niže emisije - rekla je Helijas.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.