Izvor: eKapija | Utorak, 21.07.2020.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

MIHAJLOVIĆ: Žene bi zarađivale 546 EUR mesečno da su plaćene za kućne poslove

(Foto: YouTube/screenshot)
Kada bi kućni poslovi i briga o domaćinstvu i članovima porodice koje obavljaju žene imala ekonomsku vrednost, žene bi mesečno zarađivale 546 EUR, izjavila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju povodom izrade analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, Mihajlović je istakla da su neplaćeni poslovi razlog za neaktivnost pojedinih žena na tržištu rada u većem procentu od muškaraca.

Prema njenim rečima, 96% žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, dok to tvrdi 4% muškaraca, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Mihajlović je dodala da je kriza zbog koronavirusa dodatno pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući.

- Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe - poručila je Mihajlović.

Zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici rekla je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

Analizu su sproveli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa UN Women i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Ambasade Velike Britanije u Srbiji, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.