Izvor: eKapija | Ponedeljak, 20.07.2020.| 17:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elemir se sprema za investitore - Planom generalne regulacije predviđene četiri radne zone

(Foto: Plan detaljne regulacije)
Javno preduzeće za urbanizam Zrenjanin oglasio je javni uvid u nacrt plana generalne regulacije naseljenog mesta Elemir i izveštaj o strateškoj proceni uticaja nacrta plana generalne regulacije naseljenog mesta Elemir na životnu sredinu.

Plan obuhvata naseljeno mesto Elemir koje se nalazi na delu katastarskih opština Srpski Elemir i Elemir, površine oko 488.64 ha.

Elemir je prema prostornom planu grada Zrenjanina primarno seosko naselje koje se usmerava na centar-Zrenjanin, ali pripada i uticajnom području centra zajednice sela Melenci. Elemir sa 4.338 stanovnika spada u veoma veliko selo. Najveći deo naselja čini stanovanje.

Najvažniji ciljevi izrade PDR-a usmereni su na budući razvoj i organizaciju prostora, tako da centar zadrži svoju osnovnu funkciju, kao mesto javnih sadržaja i okupljanja, postojeće namene stanovanja zadrže tako da se primenom uslova ne utiče na kvalitet života i stanovanja, omogući komunalno i infrastrukturno opremanje svom potrebnom javnom infrastrukturom i zadrže postojeći i omogući razvoj javnih sadržaja koji mogu da budu jedan od pokretača razvoja.

Takođe, cilj je i da se formiraju zone sa mogućnostima za realizaciju proizvodnih kompleksa, formiraju poljoprivredni kompleksi /gazdinstva, obezbede uslovi za razvoj stočarske proizvodnje povrltarstva, cvećarstva i voćarstva, kao i da se seoski turizam afirmiše kroz određivanje uslova za izgradnju ovih sadržaja.

Planom su određene su sledeće zone: zona centralnih funkcija, zona stanovanja i četiri radne zone.

Zonu centralnih funkcija čini centar naselja, odnosno delovi blokova br. 1,2,3 i 4. Obuhvata površine mešovitih namena, javne površine i površine za objekte javne namene.

Sadržaji značajni za funcionisanje naselja su objekti javne namene- u javnoj svojini (objekat MZ, škola, biblioteka, predškolska ustanova, zdravstvena stanica, objekat za smeštaj dece vrtićkog uzrasta , pošta, dom kulture i pijaca ), objekti javne namene u ostalim oblicima svojine (Pravoslavna crkva sa portom i objekti u kojima su smeštena udruženja građana) kao i objekte stanovanja i poslovanja. Svi ovi objekti se zadržavaju na postojećim lokacijama.
Objekti u ovoj zoni treba da zadrže prostorne odlike centra.

Zona stanovanja obuhvata delove blokova br. 1,2,3,4, mešovitih namena i blokove 6-57, i 67-69, pretežne namene porodično stanovanje, javne površine i površine za objekte javne namene.

Za novu izgradnju u okviru bloka 37 i 38 je potrebno obezbediti infrastrukturno i komunalno opremanje, a objekte graditi tako da budu reprezent naselja, u skladu sa pravilima građenja.

Između blokova 50,49,29 i 45pored postojeće namene izvorišta, predviđena je površina za sport i rekreaciju-travnati/šljunčani sportski tereni, uz poštovanje svih pravila izgradnje i zona zaštite.

Radne zone čine četiri celine locirane na severu, istoku i jugu, odnosno, po obodu naselja. Radne zone su po svojim karakteristikama i sadržaju, različitih namena i načina korišćenja-

Radna zona 1 obuhvata blokove br. 59, 60 ,61 i 62. Zona predstavlja prostor za izgradnju/rekonstrukciju na već izgrađenim parcelama i delom prostor nove izgradnje (blok 62), za koju je potrebno obezbediti potpuno infrastrukturno i komunalno opremanje.

U okviru ove zone nije dozvoljena izgradnja industrijskih objekata.

Radna zona 2 predstavlja prostor za izgradnju/rekonstrukciju u okviru postojećih industrijskih komleksa, a koje čine Pogon za pripremu i transport nafte i gasa (PiTNiG) (Rafinerija gasa), stara ciglana i deo infrastrukturnog koridora u funkciji železničkog saobraćaja (pruga sa pratećim sadržajima).

Svi objekti koji su u funkciji i deo su tehnološkog procesa, kao i prateći sadržaji se zadržavaju, kako je dato postojećim stanjem. U okviru ovog bloka nalaze se i stari rezevoari i stara (niska) baklja koji nisu u upotrebi i koji se mogu ukloniti i demontirati, poštujući sva pravila propisana za bazbedno uklanjanje

U okviru ove zone, dozvoljena je izgradnja, dogradnja, odnosno rekonstrukcija industrijskih, poslovnih, proizvodnih i uslužnih objekata.

Nije dozvoljena izgradnja stambenih i javnihm kao i poslovnih objekata namene ugostiteljstva i turizma.

Radna zona 3 obuhvata blokove 64, 65-a-f, 66, kao i deo infrastrukturnog koridora u funkciji železničkog saobraćaja (pruga sa prateći sadržajima i industrijski kolosek).

Blok 64 zauzima kompeks Centra za ispitivanje proizvodne bušotinske opreme u Elemiru. Prostor koji je obuhvaćen Planom pripada radnoj zoni i na njemu su izgrađeni objekti koji se zadržavaju.

Postojeći saobraćajni priključak se zadržava, a planira se izgradnja novog priključka u produžetku unutrašnje manipulativne saobraćajnice prema uslovima upravljača puta.

Ostali blokovi u ovoj ranoj zoni planiraju za zaštitno zelenilo (65a), poljoprivredni kompleksi (65b, 65f), komunalni sadržaji-groblje (65d), industrijski kolosek i javne površine.

U okviru zone, može se predvideti izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija silosi, podzemnih i nadzemnih skladišta žitarica, hladnjače, proizvodnih objekata namene za povrtarstvo, voćarstvo, cvećatstvo i preradu poljoprivrednih proizvoda, poslovnih objekata i objekata javne namene.

Radna zona 4 predstavlja prostor za izgradnju/rekonstrukciju na već izgrađenim parcelama i delom prostor nove izgradnje (blok 70b) , za koju je potrebno obezbediti potpuno infrastrukturno i komunalno opremanje.

Prilikom planiranja sadržaja kompeksa, objekte administrativnih delatnosti locirati prema ulici, dok se sadržaji proizvodnje lociraju po dubini parcele, u skladu sa propisanim pravilima gradnje i poštovanja uslova u pogledu zaštite prostora.

U okviru ove zone nije dozvoljena izgradnja industrijskih objekata.

Javni uvid traje od 17. jula do 16. avgusta 2020. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE