Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.02.2010.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vojvodina postaje centar nautičkog turizma mapirano 35 lokacija za izgradnju marina

(Foto: Warren Goldswain/shutterstock.com)

Podunavske opštine u Vojvodini imaju zavidan potencijal u nautičkom turizmu, na čijem se razvoju intenzivnije radi od 2006. godine kada je izrađena Studiji mreža marina na Dunavu. Analizom je utvrđeno da u 15 podunavskih opština postoji čak 35 potencijalnih makrolokacija za izgradnju marina (13 primarnih, 9 sekundarnih i 13 tercijarnih). Za sedam opština već su urađeni planovi detaljni regulacije, a rad na neophodnoj dokumenaciji biće nastavljen u 2010, najavila je za "eKapiju" Miroslava Kostić, savetnik za turizam u Pokrajinskom sekretarijata za privredu, koji učestvuje u Projektu razvoja nautičkog turizma (NTD).

Prema njenim rečima, potencijalne makrolokacije obrađene su sa stanovišta položaja, pristupa, stepena izgrađenosti infrastrukture i komunalne opremljenosti, kao i pogodnosti i ograničenja za izgradnju marina. Predložena je i kategorizacija budućih marina koja podrazumeva tehničku opremljenost priveza, mesta za čuvanje plovnih objekata, servisne usluge, restoran, benzinsku pumpu, čuvarsku službu itd. U 13 primarnih makrolokacija na Dunavu nalaze se lokacije: Novi Sad (zimovnik), Sremski Karlovci, Apatin, Kanal Bogojevo, Veliki Kanal, Bačko Novo Selo, Tikvara, Beočin, Stari Slankamen, Stari Banovci, Ušće Tamiša, Kovin (zimovnik) i Stara Palanka.

- Benefite iz Programa NTD do sada je iskoristilo sedam opština - Sombor, Bela Crkva, Apatin, Sremski Karlovci, Inđija, Bač i Pančevo za sufinansiranje izrade planova detaljne regulacije za izgradnju marina na primarnim makrolokacijama na Dunavu. Time je obezbeđeno sedam lokacija za zainteresovane investitore sa pojednostavljenim postupkom za dobijanje dozvole za izgradnju marina na Dunavu.


Prva marina iz ovog Programa sa benzinskom pumpom i drugim pratećim sadržajima izgrađena je u Apatinu, koja je u protekloj turističkoj sezoni primila dosta jahti, čamaca i drugih plovila sa turistima nautičarima.

- Takođe, urađen je Plan detaljne regulacije marine na lokaciji "Veliki kanal" u Somboru, a u toku je izrada planova detaljne regulacije za izgradnju marina u opštinama Bela Crkva, Sremski Karlovci, Inđija, Bač i Pančevo. Razvoj nautičkog turizma u Vojvodini je imperativ za socioekonomski razvoj i rukovođen je zahtevom evropskih i svetskih turoperatora za uključivanjem Novog Sada i Vojvodine u nautičke turističke aranžmane kao i sopstvenim interesom naše severne pokrajine da poboljša ponudu, konkurentnost, zaposlenost i prihode u oblasti nautičkog turizma.

Projekat nautičkog turizma – NTD realizuje se u partnerstvu sa vojvođanskim podunavskim opštinama, institucijama i kompanijama koje se staraju o prostornom planiranju, vodama, šumama i zaštiti prirode u Vojvodini kao i sa nevladinom organizacijom "Međunarodni naučni forum Dunav - reka saradnje", i drugo.


Studiju mreža marina na Dunavu izradio je Zavod za urbanizam Vojvodine, a aktivnosti na realizaciji Projekta NTD prezentovane su na više međunarodnih i domaćih konferencija i stručnih skupova, radi privlačenja inostranih i domaćih investitora. Posle javne prezentacije "Studije mreže marina na Dunavu u AP Vojvodini", 10. novembra 2006. godine Pokrajinski sekretarijat za privredu zaključio je Sporazum o saradnji na implementaciji Studije mreže marina na Dunavu u AP Vojvodini sa 15 opština: Sombor, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Beočin, Bački Petrovac, Sremski Karlovci, Inđija, Titel, Stara Pazova, Zrenjanin, Pančevo, Kovin i Bela Crkva.

Kako u poručili iz Pokrajinskog sekretarijata, očekivani rezultati Projekta NTD su otvaranje novih radnih mesta, porast prihoda lokalnog stanovništva, ako i veći devizni i dinarski priliv od turizma

U Projekat NTD do sada je investirano skoro 22 miliona dinara, a novac je iskorišćen za izradu stidije i planova detaljne regulacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE