Izvor: eKapija | Ponedeljak, 20.07.2020.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

VESIĆ: U fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu biće uloženo oko milijardu evra

Goran Vesić (Foto: YouTube/screenshot)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je gostujući na televiziji Hepi najavio i skori početak izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, koja će "pokriti" teritoriju na kojoj živi milion i po ljudi, čime će emisija otpadnih voda u Dunav i Savu biti smanjena za 80%.

Vesić je rekao da je nepostojanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda glavni razlog zbog kojeg su se tokom prethodnih dana u Beogradu osećali neprijatni mirisi i napomenuo da neprijatne mirise donekle uzrokuje i stajsko đubrivo sa njiva oko Beograda, te da su kanalizacija i nepostojanje fabrika za preradu otpadnih voda primarni problemi na čijem se rešenju radi, navodi se na sajtu Beoinfo.

– U Beogradu postoji tačno 100 direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav i godišnje se u naše reke izlije fekalija ekvivalentnih zapremini 60.000 olimpijskih bazena. Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi koji na taj način uništava svoje reke. Leti, kada se vodostaji spuste, kanalizacija se ne izlije direktno u reku i zbog toga se osećaju neprijatni mirisi. Rešavanje problema otpadnih voda je višedecenijski posao - rekao je Vesić i podsetio da je prošle godine, Vlada Srbije potpisala ugovor na osnovu sporazuma koji su potpisali predsednici Srbije i Kine, pa sada počinjemo izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu.

On je precizirao da je vrednost tog projekta samo u prvoj fazi 285 mil EUR, dok će druga koštati između 400 i 500 mil EUR.

– Kada fabrika bude gotova, 80% direktnih izliva kanalizacije u reke biće ukinuto, što znači da ćemo zagađenje umanjiti za 80% - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je potrebno da se izgradi ukupno pet fabrika za preradu otpadnih voda, a sledeća fabrika, za koju je projekat već gotov, jeste fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici čija će izgradnja početi kada krene posao u Velikom selu.

- Trenutno sa Evropskom investicionom bankom (EIB) pregovaramo o projektovanju fabrike u Ostružnici, a potom slede Obrenovac i Grocka. Samo fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu "pokriva" prostor na kojem u Beogradu živi oko milion i po ljudi. Ukupna vrednost svih pet fabrika za preradu otpadnih voda koje su potrebne Beogradu iznosi oko milijardu evra. Sve će naravno biti rađeno uz pomoć Vlade Srbije, koja je obezbedila novac za prvu fazu radova u Velikom selu, što znači da tih 285 mil EUR nije novac koji dolazi iz budžeta Grada Beorgada - istakao je Vesić.

On dodaje da su još 2015. godine počele pripreme i izrada planova, za šta je bilo potrebno četiri do pet godina.

– Aktuelna gradska vlast će završiti sve projekte za fabrike za preradu otpadnih voda, a izgradićemo i svu nedostajuću kanalizaciju u Beogradu. Prva faza izgradnje fabrike u Velikom selu trajaće dve i po godine, druga još dve, ali će fabrika već posle prve faze početi sa preradom otpadnih voda. To neće biti hemijska i potpuna prerada, već fizička. Ipak, već posle kraja prve faze i početka nekompletnog procesa prečišćavanja imaćemo mnogo bolju situaciju, što znači da će otpadne vode mnogo manje zagađivati reke u koje se budu ispuštale – rekao je Vesić.

On je podsetio i da je u toku izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava i dodao da je vrednost tog projekta 53 mil EUR.

– Deo te kanalizacione mreže je i postrojenje za preradu otpadnih voda koje će svu kanalizaciju sa leve obale Dunava prerađivati i prerađenu je ispuštati u Dunav. Trenutno radimo dva manja postrojenja za preradu otpadnih voda – jedno je u mladenovačkom naselju Međulužje, a drugo u Belom potoku. Kada budu urađena postrojenja i kanalizaciona mreža, ta naselja će imati kompletno rešeno pitanje odvoda i prečišćavanja kanalizacije, odnosno otpadnih voda. Na isti način ćemo rešavati ovaj problem i na drugim lokacijama u Beogradu.

Tu se više isplati, kako kaže Vesić, malo postrojenje nego priključak na veliku mrežu, koji podrazumeva "razvlačenje" kanalizacione mreže desetinama kilometara kako bi bila spojena sa "glavnim tokom".

- Dakle, kanalizacija i nepostojanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda su najveći razlog zbog kojeg su se osećali neprijatni mirisi, ali sistemski ćemo rešiti taj problem i ujedno prekinuti da činimo zločin prema prirodi – poručio je Vesić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.