NavMenu

Sokovi, jogurt, kečap i prašak na dopunu - Najveći britanski lanac pokreće pilot projekat

Izvor: cirkularnaekonomija.org Ponedeljak, 20.07.2020. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/FoundryCo)
Možete li da zamislite da na sajtu nekog supermarketa onlajn kupite koka-kolu, ona vam stigne u posebnom pakovanju za višekratnu upotrebu, pa kad popijete svoj omiljeni napitak, pozovete kurirsku službu koja odnosi pakovanje, dezinfikuje ga i zatim puni novom dozom? Kupcima u Velikoj Britaniji će ovakav postupak uskoro postati realnost.

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesco pokrenuo je pilot projekat dopune proizvoda, čiji je cilj da se omogući kupcima da koriste manje plastike, ali i da se testira njihova spremnost za novi vid kupovine. Za sada, dopuna je dostupna samo prilikom onlajn narudžbina, a ako Britanci dobro reaguju, postupak će biti moguć i u prodavnicama. Mušterijama će u probnom periodu na raspolaganju biti 150 proizvoda, među kojima i koka-kola, kečap Heinz, jogurt Danone, tečnost za pranje veša Persil, Nivea proizvodi.

Tesco se u ovom projektu udružio sa kompanijom Loop koja sebe zove platformom za kupovinu sa nula otpada. Proces je jednostavan – mušterije putem vebsajta naručuju šta žele, a porudžbina im, putem kurirske službe, stiže u posebnom pakovanju za ponovnu upotrebu za koje se plaća depozit. Kada potroše proizvod, pozivaju kurirsku službu koja preuzima pakovanje, odnosi ga na profesionalno čišćenje, a zatim šalje na ponovno punjenje.

Ideja je da postupak bude što jednostavniji za kupca, zato on ne mora da čisti pakovanje, već samo da ga preda kurirskoj službi, umesto da ga baci u kantu za smeće.

Kada mušterija više ne želi da koristi uslugu, vraća pakovanje Tescu i dobija depozit nazad. Ako projekat bude uspešan, punjenje će biti moguće i u samim radnjama. Direktor kompanije Loop, Tom Szaky kaže za Bi-Bi-Si da u ovom trenutku cilj nije novac.

– Na pilot projektu gubimo novac, ali nam je cilj da vidimo da li britanska javnost želi ovakav način kupovine. Lokacije koje budu najbolje reagovale će prve dobiti i mogućnost dopune u samim radnjama – najavljuje Szaky.


Na pitanje da li će Britanci biti sumnjičavi oko ponovne upotrebe pakovanja u trenutku pandemije zbog brige oko higijene, Szaky odgovara:

– Kad idete kod zubara, da li vam je ikada prošlo kroz glavu da su instrumenti koje stomatolog koristi, prethodno bili u stotinama, možda i hiljadama usta? Ne? Poenta je u čišćenju.

Direktor kompanije Loop je dodao da je pilot projekat već počeo u Francuskoj sa lancom Carrefour i u SAD sa Kroger i Walgreens, i da je za vreme pandemije došlo do rasta tražnje, uprkos brigama zbog higijene.

U Grinpisu pozdravljaju ovaj korak i ističu da je povećana tražnja za isporukom tokom pandemije, prava prilika za inovacije u pakovanjima za ponovnu upotrebu.

Inače, kompanija TerraCycle je prošle godine najavila da priprema platformu koja će omogućiti mušterijama da naruče proizvod, od dezodoransa, preko šampona, do sladoleda, u pakovanju koje se po završetku upotrebe ne baca, već dopunjava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.