NavMenu

Dizalicama osvojili svet - "Promotor Irva" postao dobavljač kompanije "Fiat"

Izvor: Blic Ponedeljak, 22.02.2010. 09:35
Komentari
Podeli

Jedina srpska firma, koja se našla na istoj listi sa 17.000 dobavljača automobilskih delova za kompaniju "Fiat", jeste "Promotor Irva" iz Kragujevca. Ovo preduzeće, koje upošljava ukupno 47 radnika, do kraja meseca će "Fiat automobilima Srbija" isporučiti prvi kontingent dizalica za automobile. Inače, ovo preduzeće je do sada prodalo najvećim svetskim automobilskim kompanijama preko tri miliona dizalica koje su ugrađene u najpoznatije modele vozila.

Kako za "Blic" kaže Slobodan Radović, direktor "Promotor Irve", dizalica koja će se ugrađivati u kompaniji "Fiat" vozila u Kragujevcu je "potpuno nov proizvod, sa originalnim tehničkim rešenjima".

- Italijani su nam dali svoje zahteve i naša dizalica ih je zadovoljila na svim testiranjima. Mi imamo 11 inženjera, većina je radila u "Zastavi", i naša dizalica je malih dimenzija, praktična je jer nema posebnu polugu, već je izrađena zajedno sa ručicom za okretanje. Naše rešenje se dopalo kompaniji "Fiat" i već smo u pregovorima da pravimo novu dizalicu za drugi model "Fiat" koji se pravi u Italiji - kaže Radović.

Kako je ova mala firma iz Kragujevca, koja radi u iznajmljenim halama, ali zato pravi na svakih 15 sekundi po jednu dizalicu koja se ugrađuje u najmodernija vozila, uspela u poslu, jasno je kada se zna da je tokom poslednje dve godine na milion izrađenih proizvoda imala grešku koja je ravna nuli. To znači da za dizalice iz Kragujevca niko nije poslao nijednu reklamaciju.

- Naše dizalice su ugrađene, ne kao rezervni deo već kao deo automobila koji se na samoj montažnoj traci ubacuje onakav kakav je isporučen u automobil, u "peugeot" 307, 207 i 1007. One su i sastavni deo "Citroen" modela C4 i C2. Pravimo i distantnu polugu, odnosno balans štanglu za sve "peugeot 207". Taj deo ima garanciju od 12 godina, jer je maksimalno zaštićen od korozije u našem pogonu. Potpisali smo ugovor i poslali prve dizalice koje se ugrađuju u najnoviju "opel korsu" - kaže Slobodan Radović.

Kako kaže Igor Vijatov, predsednik klastera proizvođača automobilskih delova Srbije, "Fiat" je uzeo da proverava 20 firmi koje su ušle u najuži krug dobavljača za njegovu proizvodnju u Kragujevcu. Za sada je jedino "Promotor Irva" dobila sertifikat. Put do ulaska na prestižnu listu, koja podrazumeva ne samo vrhunski kvalitet proizvoda, već i organizaciju rada koja je u skladu sa evropskim standardima, konkurentnu cenu, mogućnost proizvodnje i isporuke tačno prema zahtevima kupca bez gomilanja nepotrebnih delova u skladištima, prešla je za sada jedino ova firma.

Kako se postaje dobavljač "Fiata"

- Dobija se zahtev od fabrike automobila u kome stoji kakav deo treba da bude i kakve uslove treba da ispunjava.

- Konkuriše se sa delom koji je proizveden, a zatim dolazi prva velika kontrola koja proverava mašine, tehnologiju, uslove rada, a naročito mogućnost razvoja novih proizvoda.

- Kada se proizvod, odnosno deo za automobil ispita i prođe sve testove, dolazi nova kontrola, koja proverava da li se sve u fabrici radi kako treba, i da li su ispravljene greške koje su oni u prvoj kontroli primetili.

- Potpisuje se ugovor, dobija se plan proizvodnje i on mora da se poštuje u roku. Jedna greška, ili kašnjenje, znači gubitak posla bez šanse za povratak.

Ušli u uži izbor: "U.S. Steel" Srbija, "Duga", "Trayal - tyres", "Livnica Kikinda Cimos", Fabrika akumulatora Sombor, Kovačnica, Fad, FV Gradac, "Tvik - Div", "Intersealing", "Zastava Tapacirnica", "Fadip HKC", "Zastava elektro", FKL, "Promotor Irva", TPV, "Poliester", "21. oktobar", "Frad filteri", DMB, "Fritech", "Kiler auto", "Fam" Kruševac, "Grammer system", "Inter Mehanika".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" 22.2.10.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.