NavMenu

Izbegnite postpandemijsko trošenje - Kako štedeti i nakon koronavirusa?

Izvor: B92 Nedelja, 19.07.2020. 12:35
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive.

Ljudi širom sveta manje su se kretali, te samim tim manje i trošili novac što im je osiguralo određene ušteđevine.

Finansijska savetnica Lejsi Langford istakla je da je došlo pravo vreme da naučimo da upravljamo finansijama, kako sada tako i kada priča o pandemiji bude iza nas.

Neka štednja postane sastavni deo vašeg života

Ukoliko ste život u toku pandemije organizovali na način da ste preskakali skupe ručkove i večere u restoranima, a kupovinu i putovanja sveli na minimum, zašto i posle ne biste nastavili da živite na isti način? "Ako ste i s navedenim rezovima zadovoljni i srećni u životu, usvojite taj stil života i posle pandemije", ističe Langford.

Analizirajte troškove i pokušajte da napravite selekciju na neophodne i manje bitne troškove. Na jednu stranu papira napišite koliko novca trošite na stanarinu ili hipoteku i na komunalije, a na drugu ono što vam nije egzistencijalni trošak. Uporedite troškove, proverite koliko ste uštedeli za ovih nekoliko meseci izbegavajući trošenje na manje bitne stvari i sami zaključite da li vam se dopada ušteđena svota.

Osmislite plan štednje

Ciljano štedite novac i gradite dobre štedne navike. Ako ne postoji svrha štednje, onda ćete novac lakše i trošiti. Kada imate cilj, pre trošenja novca razmislićete nekoliko puta.


Izbjegavajte fraze "Ja to zaslužujem"

Nakon što ste mesecima štedeli na svemu, pa tako i na sitnim zadovoljstvima, nemojte upasti u zamku rečenice "Ja to zaslužujem". S otvaranjem donedavno zatvorenih šoping centara, ali i u želji da sami sebe oraspolože, mnogi pokleknu većem trošku od onog kojeg bi sebi smeli da dozvole.

Da biste izbegli postpandemijsko trošenje Langford sugeriše da tačno definišete iznos budžeta za trošenje, a koji će podrazumevati trošenje novca na odeću, obuću, restorane i druge aktivnosti. Ne prelazite preko zapisane sume.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.