NavMenu

PKS: U trci za žig "Čuvarkuća" više od 70 proizvoda iz Srbije

Izvor: eKapija Subota, 18.07.2020. 11:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Mehrad Vosoughi)Ilustracija
Prošlo je mesec dana od početka akcije "Stvarano u Srbiji", a svaki dan je sve više kompanija koje svojim proizvodima konkurišu za žig Privredne komore Srbije (PKS) "Čuvarkuća" kao potvrdu visokokvalitetnog proizvoda, stvorenog u Srbiji iz domaćih resursa, našom energijom i kreativnošću, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Za žig je već konkurisalo više od 70 proizvoda iz različitih oblasti, od hemijske i farmaceutske, do prehrambene industrije.

- Akcija 'Stvarano u Srbiji' i žig 'Čuvarkuća' imaju cilj da podrže domaće proizvode i proizvođače, uz istovremeno jačanje svesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. Podizanjem svesti kod potrošača o važnosti kupovine kvalitetnih i konkurentnih proizvoda stvorenih u Srbiji podstiče se i razvoj domaće ekonomije - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Ističe da i strani brendovi mogu da budu čuvarkuće, jer poreklo vlasništva kompanije nije ograničavajući faktor, bitno je samo da proizvod ispunjava uslove u pogledu kvaliteta i porekla resursa. To znači da su takvi proizvodi deo lokalne zajednice jer koriste materijale, sirovine, rad, znanje i kreativnost iz Srbije.

- Akcija ’Stvarano u Srbiji’ dolazi u pravi čas. Podrška proizvođačima u promociji kvalitetnih proizvoda nastalih u Srbiji doneće jednu novu vrednost svima u lancu, od proizvođača do krajnjeg potrošača. Nadamo se da će Mlekara ’Šabac’ sa tradicijom dugom 90 godina biti među prvim dobitnicima žiga ’Čuvarkuća’, koji dolazi kao potvrda posvećenosti proizvodnji mlečnih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Svi naši proizvodi nastaju od domaćih sirovina, visokokvalitetnog mleka koje otkupljujemo od 700 proizvođača u Srbiji, a u našem timu rade već generacije ljudi najčešće iz istih porodica - kaže Milica Jelić iz Mlekare Šabac.

Iz beogradske kompanije Beohemija stižu pohvale za pokretanje akcije "Stvarano u Srbiji", a u kompaniji Esensa ističu da su sa zadovoljstvom prihvatili novi koncept PKS koji afirmiše kvalitet domaće proizvodnje jer je važno dati priliku i podršku proizvodima stvaranim u Srbiji na bazi domaćeg znanja i resursa, entuzijazma, truda i zalaganja domaćih privrednika.


- Nova akcija Privredne komore Srbije "Stvarano u Srbiji" važna je i neophodna jer promoviše domaće proizvođače i daje nam šansu da brže i kvalitetnije dopremo do potrošača, da im uspešno predstavimo naše proizvode, ali i da smanjimo zavisnost od uvoza - ističe osnivač i vlasnik Srpske kuće piva Neven Erić.

Svi privrednici koji proizvode u Srbiji i imaju kvalitetne proizvode domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga. Proizvod mora da bude stvoren od najmanje 80% domaćih resursa – rada i materijala. Lista proizvoda za koje se može dobiti žig "Čuvarkuća" dopunjava se u skladu sa interesovanjem privrednika i ciljevima projekta. Ceo postupak dobijanja žiga traje 45 dana. Pravo korišćenja žiga "Čuvarkuća" dobija se na tri godine, sa mogućnošću resertifikacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.