NavMenu

ČADEŽ: Biće novih mera za pomoć privredi, uskoro paketi za najugroženije sektore

Izvor: RTV Nedelja, 19.07.2020. 17:27
Komentari
Podeli
Predsedik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da će biti novih mera za pomoć privredi, ali ne na onaj način kako je to bilo u prvom naletu, kada je bila neophodna hitna pomoć.

On je, za televiziju N1, rekao da ništa neće spasiti ekonomiju, nikakav državni novac ili pomoć ako tržišta nema.

Govoreći o državnoj pomoći privredi, Čadež je naveo da je sigurno da će novih mera biti, ali da je sada drugačija struktura novca koji stoji na raspolaganju državi.

- Nije dobro davati veštačko disanje. Možete novac da upumpate, ali nema efekta ako nema tržišta. Zato je bitan zdravstveni aspekt i kako se oporavlja globalna ekonomija. Za sada su dobri signali, ali ništa ne može da se predvidi - rekao je Čadež.

On je precizirao da će biti različitih paketa za najugroženije sektore i da će brzo doći do konkretnih mera, za koje kaže da će se sprovoditi u fazama i u odnosu na to šta je trenutno najpotrebnije.

Govoreći o bitnim aspektima privrede, Čadež je istakao da je najvažniji još hitniji i bolji rad na ubrzanju infrastrukturnih projekata, za koje kaže da ubrzavaju domaću privredu.

On je ukazao na to da je potrebno da se dodatno promoviše izvoz i istakao da je pad izvoza bio manji nego što se očekivalo.

Kada su u pitanju direktne strane investicije, Čadež navodi da ne postoje naznake njihovog povlačenja i da se javlja dosta kompanija koje su zainteresovane za nove investicije.


Upitan o pomoći hotelijerima i ugostiteljima, koji su najpogođeniji krizom, predsednik PKS je rekao da je taj sektor jedan od većih problema, a da je primetan blagi oporavak zbog domaće tražnje.

On je dodao da se oporavak vidi u banjskim smeštajima, a manje u gradskim sredinama. Čadež je istakao da ovaj sektor, pre svega, zavisi od zdravstvenog dela krize.

- Njima se pomaže, da vidimo kako da ubrzaju neke procedure, dosta ljudi se prijavilo za pomoć iz sektora hotelijerstva. Potrebna je neka vrsta relaksacije, produžiti otplatu tih povoljnih kredita. Ugostiteljima je pomoć potrebna sad, pomoć postoji, novca ima, samo da te procese malo ubrzamo - rekao je Čadež.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.