NavMenu

Srbija skinuta sa liste za slobodno putovanje u EU

Izvor: Dnevnik / Tanjug Petak, 17.07.2020. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Savet EU zvanično je objavio novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukidanje restrikcija za putovanja u EU. Na popisu je 13 zemlja za prethodnog spiska, dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute sa liste. U Briselu navode da će lista ponovo biti ažurirana za dve nedelje.

Na osnovu kriterijuma koji obuhvatanju prvestveno epidemiološku situaciju i mere zaštite, države članice EU 27 bi od 16. jula trebalo postepeno da ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine, koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

U pitanju su zemlje koje su bile i na prvoj listi Saveta EU koja se primenjivala od 1. jula, sa izuzetkom Srbije i Crne Gore, koje su uklonjene zbog pogoršnja epidemiološke situacije.

U Savetu EU navode da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva covid-19 tokom poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika "blizu ili ispod proseka" EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na covid-19 uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.


Za zemlje koje se ne nalaze na listi, od zabrane putovanja izuzeti su građani EU i članovi njihovih porodica, oni sa trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica, kao i putnici sa dokazom o neophodnosti putovanja.

U Briselu napominju da preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedenene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinsiane odluke EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.