Izvor: Tanjug | Petak, 17.07.2020.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tržištu poljoprivrednih proizvoda preti korona-potres, cene već padaju

Ilustracija (Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Obimna ponuda i pad potrošnje u uslovima globalne recesije prete da proizvedu "potres na tržištu" poljoprivrednih proizvoda jer cene hrane već padaju. Na to upozoravaju Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Organizacija za ekonmsku saradnju i razvoj (OECD).

- Očekuje se da će makroekonomski šokovi izazvani pandemijom Kovid-19 vršiti pritisak na cene poljoprivrednih proizvoda - navodi se u objavljenoj zajedničkoj studiji te dve organizacije, prenosi Rojters.

U dokumentu se dodaje da u ovoj godini postoji potencijal za "istorijski snažan tržišni potres".

Privredni pad kao posledica pandemije korona virusa mogao bi da pogodi tražnju za poljoprivrednim proizvodima i da bude okidač za kratkoročni pad cena istorijskih razmera, napominju FAO i OECD.

Biljna ulja i proizvodi životinjskog porekla biće izloženiji negativnim efektima krize nego usevi kao što su pirinač i pšenica, ocenjuje se u studiji.

Ove projekcije su deo godišnjeg izveštaja o perspektivama globalne poljoprivrede u narednih 10 godina, koji su uradili FAO i OECD, i predsatvljaju njihovu prvu analizu mogućih posledica novog korona virusa u agrarnom sektoru.

Prema procenama dve organizacije, cene poljoprivrednih proizvoda će se postepeno oporavljati i vratiti u okvire iz osnovnog scenarija FAO i OECD-a, u kojem se predviđao njihov blagi realni pad u periodu 2020-2029.

Procenjuje se da će cene mesa, posebno svinjetine, znatno padati u narednoj deceniji, jer se tržište oporavlja od epidemije afričke svinjske kuge koja je desetkovala fond svinja u Kini i nekim drugim azijskim zemljama, poručili su FAO i OECD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.