Izvor: Beta | Četvrtak, 16.07.2020.| 16:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Severna Makedonija prva iz regiona dobija makrofinansijsku pomoć EU od 80 mil EUR

(Foto: Milica Stevuljević)
Evropska komisija i Severna Makedonija potpisale su Memorandum o razumevanju kojim se otvara put za isplatu makrofinansijske pomoći od 80 mil EUR toj zemlji Zapadnog Balkana, saoštila je danas Komisija.

To je prvi Memorandum potpisan u sklopu paketa makrofinansijske pomoći od 3 mlrd EUR koji je Komisija predložila kako bi se pomoglo desetorici partnera iz procesa proširenja i susedstva EU da ograniče ekonomske posledice pandemije koronavirusa.

Makrofinansijska pomoć će biti dostupna u vidu dugoročnih zajmova pod veoma povoljnim uslovima.

Ta sredstva će doprineti jačanju makrofinasijske stabilnosti i pomoći u ublažavanju socio-ekonomskih posledica pandemije, navela je Komisija.

Program makrofinansijske pomoći Severnoj Makedoniji ukupno je vredan 160 mil EUR.

- EU je posvećena borbi protiv pandemije korona virusa i unutar, i izvan svojih granica. Stojimo solidarno sa Severnom Makedonijom - zajedno smo jači - istakao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Uslov za isplatu druge, poslednje tranše, biće sprovođenje politika dogovorenih između EU i Severne Makedonije a koje su navedene u Memorandumu.

Reč je, pored ostalih, o politikama povezanim sa jačanjem fiskalne uprave i transparentnosti, borbom protiv korupcije, unapređenjem nadzora finansijskog sektora, unapređenjem poslovnog okruženja, borbom protiv nezaposlenosti mladih.

Program pomoći biće dostupan u periodu od godinu dana, navela je Evropska komisija.

Srbija jedina u regionu nije tražila makrofinansijsku pomoć EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.