NavMenu

Nemački Selzer Group i ASA grupacija otvaraju fabriku u Sarajevu - Posao za 300 ljudi u proizvodnji komponenti za hibridna vozila

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.07.2020. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Selzer Group i ASA Grupacija potpisali su ugovore o saradnji kojim će 2021. u Sarajevu, u opštini Novi Grad biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila, čime se otvara 300 novih radnih mesta.

Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti ASA Grupacije u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije. Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a ASA Grupacija će pružiti kompletnu infrastrukturu, te obuku i zapošljavanje radnika, saopšteno je na opštinskom sajtu.

- Zadovoljstvo nam je da smo zvanično potvrdili saradnju sa Selzer Grupom koja je odlučila da investira u BiH i izabrala ASA Grupaciju kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredeljenosti Grupacije za jačanje domaće privrede kroz preduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i "one stop" koncepta za strane investitore koji žele da ulažu u BiH - izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije i dodao kako činjenica da još jedna renomirana nemačka kompanija otvara svoje proizvodne pogone u BiH i to u vreme globalne krize upravo govori o prilikama koje se trenutno nude ekonomiji BiH.

Svečanom potpisivanju ugovora, koje je održano ispred novoizgrađenog proizvodnog objekta ASA Grupacije u Rajlovcu, prisustvovao je i načelnik Općine na čijem području se nalaze sedište i proizvodni kapaciteti ASA Grupacije, Semir Efendić, što je bila i prilika za upoznavanje investitora sa aktivnostima lokalne zajednice.

- Veliki je broj država u Evropi, naročito Jugoistočnoj Evropi koje se danas bore za nemačke investicije, kada je u pitanju autoindustrija. Velika je borba između Turske, Srbije, Bugarske, Rumunije i nekih drugih država, a mi u toj borbi uspevamo da zauzmemo važno mesto i da ipak na kraju naši partneri odluče da ulažu u našoj državi, a ne u nekoj drugoj. Zadovoljan sam da u ovom teškom vremenu pandemije možemo da najavimo otvaranje novih radnih mesta i važne izvozne ugovore uz podršku ASA Grupacije, kao i da pozdravimo nove investitore Selzer Grupu. Zahvaljujući kontinuiranoj saradnji sa članicama Grupacije, ASA Šped i ASA Direkt i prethodnoj implementaciji sličnog projekta, na lokaciji Rajlovac već sada imamo preko 400 zaposlenih u autoindustriji - istakao je načelnik Efendić.

Selzer Grupa uskoro obeležava 100 godina poslovanja i u toku 2020. je potpisala ekskluzivan ugovor sa vodećim proizvođačem automobila u Evropi kojim je potvrdila lidersku poziciju u proizvodnji komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.

- Bosnu i Hercegovinu smo izabrali kao novu članicu naše Grupe zbog industrijske kulture po kojoj je poznata, blizine EU, makroekonomije, a posebno stabilnosti valute. Proizvodni pogon u Sarajevu predstavlja dodatni motiv za Selzer Grupe zbog pristupa kvalifikovanoj radnoj snazi i visokoobrazovnim kadrovima koji će imati priliku da budu angažovani na najnovijim tehnologijama dostupnim u autoindustriji. Izuzetno smo ohrabreni dosadašnjim iskustvima u BiH i verujemo da ćemo ostvariti sve zacrtane ciljeve ove strateške investicije za Selzer Grupu - dodao je Lutz Henkel, predsednik Uprave Selzer Grupe.

Nedim Musić, direktor Olympia Capital Partners i glavni investicioni savetnik Selzer Grupe pri odabiru buduće lokacije poslovanja istakao je da će investicija u inovativne i tehnologije budućnosti stvoriti blizu 300 direktnih radnih mesta i predstavljati priliku za dodatni razvoj lokalnih dobavljača, što jasno ukazuje da je BiH konkurentno tržište za proizvodnju i izvozno orijentisane kompanije.

Poslovni objekat u Rajlovcu nalazi se na površini od preko 5.000 m2, a u prvoj fazi projekta planirana je instalacija opreme i mašina, obuka zaposlenika, te standardizacija procesa prema zahtevima automobilske industrije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.