Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.07.2020.| 16:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemački Selzer Group i ASA grupacija otvaraju fabriku u Sarajevu - Posao za 300 ljudi u proizvodnji komponenti za hibridna vozila

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Selzer Group i ASA Grupacija potpisali su ugovore o saradnji kojim će 2021. u Sarajevu, u opštini Novi Grad biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila, čime se otvara 300 novih radnih mesta.

Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti ASA Grupacije u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije. Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a ASA Grupacija će pružiti kompletnu infrastrukturu, te obuku i zapošljavanje radnika, saopšteno je na opštinskom sajtu.

- Zadovoljstvo nam je da smo zvanično potvrdili saradnju sa Selzer Grupom koja je odlučila da investira u BiH i izabrala ASA Grupaciju kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredeljenosti Grupacije za jačanje domaće privrede kroz preduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i "one stop" koncepta za strane investitore koji žele da ulažu u BiH - izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije i dodao kako činjenica da još jedna renomirana nemačka kompanija otvara svoje proizvodne pogone u BiH i to u vreme globalne krize upravo govori o prilikama koje se trenutno nude ekonomiji BiH.

Svečanom potpisivanju ugovora, koje je održano ispred novoizgrađenog proizvodnog objekta ASA Grupacije u Rajlovcu, prisustvovao je i načelnik Općine na čijem području se nalaze sedište i proizvodni kapaciteti ASA Grupacije, Semir Efendić, što je bila i prilika za upoznavanje investitora sa aktivnostima lokalne zajednice.

- Veliki je broj država u Evropi, naročito Jugoistočnoj Evropi koje se danas bore za nemačke investicije, kada je u pitanju autoindustrija. Velika je borba između Turske, Srbije, Bugarske, Rumunije i nekih drugih država, a mi u toj borbi uspevamo da zauzmemo važno mesto i da ipak na kraju naši partneri odluče da ulažu u našoj državi, a ne u nekoj drugoj. Zadovoljan sam da u ovom teškom vremenu pandemije možemo da najavimo otvaranje novih radnih mesta i važne izvozne ugovore uz podršku ASA Grupacije, kao i da pozdravimo nove investitore Selzer Grupu. Zahvaljujući kontinuiranoj saradnji sa članicama Grupacije, ASA Šped i ASA Direkt i prethodnoj implementaciji sličnog projekta, na lokaciji Rajlovac već sada imamo preko 400 zaposlenih u autoindustriji - istakao je načelnik Efendić.

Selzer Grupa uskoro obeležava 100 godina poslovanja i u toku 2020. je potpisala ekskluzivan ugovor sa vodećim proizvođačem automobila u Evropi kojim je potvrdila lidersku poziciju u proizvodnji komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.

- Bosnu i Hercegovinu smo izabrali kao novu članicu naše Grupe zbog industrijske kulture po kojoj je poznata, blizine EU, makroekonomije, a posebno stabilnosti valute. Proizvodni pogon u Sarajevu predstavlja dodatni motiv za Selzer Grupe zbog pristupa kvalifikovanoj radnoj snazi i visokoobrazovnim kadrovima koji će imati priliku da budu angažovani na najnovijim tehnologijama dostupnim u autoindustriji. Izuzetno smo ohrabreni dosadašnjim iskustvima u BiH i verujemo da ćemo ostvariti sve zacrtane ciljeve ove strateške investicije za Selzer Grupu - dodao je Lutz Henkel, predsednik Uprave Selzer Grupe.

Nedim Musić, direktor Olympia Capital Partners i glavni investicioni savetnik Selzer Grupe pri odabiru buduće lokacije poslovanja istakao je da će investicija u inovativne i tehnologije budućnosti stvoriti blizu 300 direktnih radnih mesta i predstavljati priliku za dodatni razvoj lokalnih dobavljača, što jasno ukazuje da je BiH konkurentno tržište za proizvodnju i izvozno orijentisane kompanije.

Poslovni objekat u Rajlovcu nalazi se na površini od preko 5.000 m2, a u prvoj fazi projekta planirana je instalacija opreme i mašina, obuka zaposlenika, te standardizacija procesa prema zahtevima automobilske industrije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.