Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 16.07.2020.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prinosi pšenice odlični, Žitopromet-mlin imaće dovoljno sirovina za rad svih pogona punim kapacitetom

Ilustracija (Foto: S_Photo/shutterstock.com)
U senćanskom Žitopromet-mlinu AD, jednoj od vodećih domaćih žitomlinskih kompanija, na završetku žetve zadovoljni su učinkom, jer su u silose preuzeli oko 60.000 tona pšenice, što je na nivou višegodišnjeg proseka.

Predsednik Odbora direktora Žitopromet-mlina Predrag Đurović izjavio je da uz raspoložive prelazne zalihe od 3.000 tona hlebnog zrna, imaće dovoljno sirovina za rad svih pogona punim kapacitetom.

- Količine koje smo do sada uskladištili su u skladu sa našim očekivanjima, bez obzira na slabiji rod na sirovinskom području na severu Bačka, Banata i Potisju, u krugu od oko 50 kilometara od Sente, gde tradicionalno preuzimamo pšenicu od poljoprivrednika i 15 zemljoradničkih zadruga i pravnih lica. Preuzeta količina pšenice daje nam sigurnost za kontinuirani rad mlina, fabrike testenina i pekare do naredne žetve - izjavio je Đurović, napomenuvši da ukoliko bi se eventualno ukazala potreba za dodatnom količinom za mlevenjem hlebnog zrna, te količine će se kupiti na tržištu.

Senćanska kompanija je pšenicu preuzimala u silosima u Senti, Novom Kneževcu, Đali i skladišnim prostorima poslovnih partnera. Iz Žitopromet-mlina su na početku ove žetve izražavali spremnost za otkup 65.000 do 70.000 tona pšenice. Đurović konstatuje da otkup pšenice obavljaju isključivo radi obezbeđenja sirovina za preradu u sopstvenim pogonima, a ne za trgovanje.

- Iako su prinosi negde podbacili, ono što je za nas bitno jeste da je kvalitet pšenice iz ovogodišnje žetve je značajno bolji nego što je bio prošlog leta i u tom pogledu zaista smo imali sreće – rekao je Đurović.

Žitopromet-mlin je na početku žetve individualnim poljoprivrednim gazdinstvima ponudio akontnu cenu od 17 dinara za kilogram zajedno sa PDV-om i pravnim licima 16 dinara plus PDV, a u međuvremenu je utvrđena otkupna cena. Poljoprivrednicima koji su odlučili da sada prodaju usev, ovogodišnji rod pšenica isplaćuje se 18 dinara sa PDV-om, dok za pravna lica kilogram hlebnog zrna se isplaćuje po 17,8 dinara plus PDV.

– To je cena koju smo utvrdili u žetvi, a normalno da svi oni koji imaju očekivanja da će cena u narednom period biti veća, imaju mogućnost da, kao i prethodnih godina, svoju robu čuvaju na lageru u našim silosima i prodaju je kada im bude odgovaralo. Za one koji se opredeljuju da pšenicu sada prodaju isplata je blagovremena i vrši se svakodnevno, tako da novac dobijaju odmah. U isplati nema čekanja jer obezbeđena su sredstva iz sopstvenih izvora i putem kredita, tako da u tom pogledu nema problema – konstatovao je Predrag Đurović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.