Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.07.2020.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nexe Grupa investirala 550.000 EUR u automatizaciju proizvodnje - Tri robota u fabrici cigle u Stražilovu

(Foto: Nexe Grupa)
AD POLET IGK Novi Bečej investirao je 550.000 EUR u automatsku liniju sa dva Fanuc robota za razlaganje i pakovanje paleta i jednim Fanuc robotom za razlaganje vagona sa suvim poluproizvodom u fabriku Nexe cigle - Stražilovo.

- Polet a.d. Novi Bečej u kontinuitetu radi na unapređenju svog asortimana, efikasnosti proizvodnje i uvođenju novih tehnologija u proces proizvodnje i poslovanja. Investicija u fabriku u Sremskim Karlovcima ispunila je sva tri cilja. U skladu s tržišnim zahtevima, investicijom smo omogućili povećanje proizvodnje bloka velikog formata tj. termo bloka, a radi se o proizvodu boljih performansi i više cenovne kategorije. Takođe, investicijom je omogućena i proizvodnja kanalica uz 2,5 puta veći kapacitet nego što je to bilo do sada u proizvodnim pogonima Poleta - rekla je za eKapiju Majda Petković, direktorka Poleta a.d. Novi Bečej.

Osim toga, investicijom je omogućen rad pogona tokom cele godine, što će dodatno povećati spremnost kopmanije da u bilo kom trenutku ispune očekivanja kupaca.
(Foto: Nexe Grupa)
Ulaganja Nexe Grupe u Polet, uključujući i fabriku u Novom Bečeju i fabriku u Sremskim Karlovcima, do sada su dostigla više od 52 mil EUR, a Petković najavljuje nove investicije.

- Uz dovršeno ovogodišnje ulaganje u Stražilovo i u Novom Bečeju planiramo tokom godine realizovati projekat investicionog ulaganja u liniju slaganja i klasiranja u pogonu Crepane 2. Projekat je vredan 275.000 EUR nastavak je investicije iz 2019. godine kada je u Crepanu 2 uloženo 700.000 EUR kroz automatizaciju i uvođenje robota na liniji utovara mokrog i istovara suvog crepa i automatizaciju linije klasiranja i pakovanja crepa - ističe Petković.

AD POLET IGK ukupno zapošljava 358 radnika - u fabrici crepa u Novom Bečeju zaposleno je 254 radnika, a u fabrici cigle Stražilovo 104 radnika.

AD POLET IGK Novi Bečej deo je poslovnog sistema Nexe Grupe – regionalnog proizvođača građevinskog materijala (cementa, betona, agregata, cigle, crepa i keramike) s fabrikama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U 2019. godini Grupa je ostvarila konsolidovane prihode od prodaje u iznosu 137.562.227 EUR što je rast od 7,6% u odnosu na 2018. godinu.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.