NavMenu

Srbija obeležava sto godina od teorije Milutina Milankovića - Slavni naučnik dobiće muzej na Kosančićevom vencu

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.07.2020. 15:44
Komentari
Podeli
U godini u kojoj se navršava čitavo stoleće od objavljivanja teorije o klimatskim promenama Milutina Milankovića, u Beogradu će biti održan jubilarni skup koji će okupiti ne samo naša već i mnoga druga imena svetske nauke. Uz to, posle mnogo godina zalaganja poštovalaca i pratilaca lika i dela Milankovića, slavni srpski naučnik ove godine dobiće i muzej na Kosančićevom vencu.

Jubilarni skup, održaće se, ako prilike usled pandemije koronavirusa dozvole, 17. i 18. novembra u Beogradu, kaže za eKapiju Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutina Milankovića, i dodaje da će ovim skupom ali i stalnom postavkom u muzeju, biti prikupljena, objedinjena i sistematizovana zaostavština slavnog naučnika.

- Ova godina je značajna ne samo za srpsku već i za svetsku nauku. Navršava se sto godina od kako je Milanković objavio Matematičku teoriju toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem. Intersantno da je on tu teoriju radio od 1915. do 1919. za vreme boravka u internaciji u Budimpešti a zatim je teorija naredne godine objavljena u Parizu na francuskom jeziku, u saradnji sa L'Ècole Polytechnique - govori Maksimović.

U tom periodu, kako dodaje, podršku autorovim istraživanjima je pružila Mađarska akademija nauka i Centralni meteorološki institut u Budimpešti, te je Udruženje u obeležavanje uključilo i Mađarsku i Francusku, kao i Austriju, gde se on školovao.

- Zamisao je da se u Beogradu održi skup na kojem bi 15 naših i 10 naučnika iz sveta govorili i prikazali šta je Milankovićeva teorija dala u prošlom veku, kakve su preporuke i šta se može očekivati u narednom, u vezi sa ublažavanjem posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema. Takođe, svi radovi koji će biti predstavljeni na tom skupu, biće pretočenni u knjigu dostupnu javnosti - kaže on.

Kada je u pitanju muzej, Maksimović naglašava da se Udruženje već nekoliko godina zalaže za to, ali da je osnivanje muzeja veoma komplikovan proces.

- Mi radimo već nekoliko godina na osnivanju Muzeja. Da bismo afirmisali Milankovića prvo smo se borili da dobije svoju ulicu i dobio je Bulevar Milutina Milankovića, te smo dobili park i spomenik Milutina Milankovića u parku. A sada aktivno radimo na osnivanju muzeja. Po preporuci Ministarstva kulture, a pošto nam zakon dozvoljava kao i naše statutarne objekte, osnovaćemo muzej u sastavu udruženja, koje se nalazi u Pop-Lukinoj ulici, na Kosančićevom vencu.

Ideja je, kako kaže, da postavka bude savremena, uz multimedijalnu prezentaciju dokumenata.

- Imamo dosta dokumenata koje smo prikupili i koje ne možemo prikazati kao izložbene eksponate, ali zato možemo kao multimedijalnu prezentaciju. Pripremili smo jedan zanimljiv projekat i krećemo od toga, a postavka bi trebalo da bude gotova do novembra, kada će biti održan i jubilej – kaže on.

Inače, svečanom i stručnom skupu, kao centralnim događajima, prethodiće tematske izložbe, promotivna predavanja, dokumentarni filmovi i radni sastanci u saradnji sa kulturnim centrima i stručnjacima iz Austrije, Francuske i Mađarske.

Takođe, u Beogradu će ovim povodom biti otkrivena ploča o proglašenju Univerziteta u Beogradu za mesto od istorijskog značaja za razvoj fizičkih nauka, upravo zahvaljujući radovima Milutina Milankovića posvećenim teoriji o klimatskim promenama, a u Starom Slankamenu, kao mestu od značaja za samu teoriju, biće organizovana poseta lesnim profilima, saopštio je Centar za promociju nauke.


Film o slavnom naučniku

Maksimović ističe da su u toku i pripreme za snimanje filma o Milutinu Milankoviću.

- Imamo materijale o boravku Milankovića u Pešti, Beču. Sve organizuje Udruženje sa partnerom, Centrom za promociju nauke, a pod pokrovoteljstvom Ministartva zaštte životne sredine, a institucije iz pomenute tri zemlje sarađivaće na projektu – kaže Maksimović za naš portal.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.