NavMenu

Stari dokeri u novom ruhu - "Kontejnerski terminal i generalni tereti" u iščekivanju privatizacije delova Luke "Bar"

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.02.2010. 15:27
Komentari
Podeli

Luka "Bar"Luka "Bar"

Osim što je Dan šale, 1. april biće i dan D za akcionarsko društvo "Kontejnerski terminal i generalni tereti" u Baru. Tada će se znati da li će ih i ko privatizovati. A do tada, dok potencijalni investitor ne obezbedi sredstva za proces revitalizacije i nove projekte, u toj kompaniji kažu "da ne sede i ne čekaju".

Preduzeće "Kontejnerski terminal i generalni tereti" Bar nastalo je 1. oktobra 2009. godine izdvajanjem iz Luke "Bar" kao samostalno akcionarsko društvo gde je većinski vlasnik država Crna Gora sa 54,05% akcija. Ubrzo je raspisan tender za njegovu privatizaciju i iako je prvobitno bilo planirano da traje do 1. februara, zbog, kako navode, velikog interesovanja, ponude će se primati do 31. marta.

Stari doker u novom ruhu

Kompanija je na nedavno održanom (od 11. do 13. februar 2010. godine) "Sajmu brendova" u Beogradu nastupila kao brend u povoju, a pod sloganom "Stari znanac - doker u novom ruhu".

- Time smo želeli da pokažemo da je naš glavni oslonac i zaleđe uvek bila Srbija- kaže za "eKapiju" Milan Čelebić, komercijalni direktor AD "Kontejnerski terminal i generalni tereti".

Tako se, kako kaže, vraćaju na tržište, koje zbog raznih društveno-političkih dešavanja, nisu dovoljno osvojili.

Mnoge kompanije iz Srbije su i posle izdvajanja iz Luke "Bar" ostali njihovi partneri, a "U.S.Steel", "Valjaonica bakra Sevojno", "Star agent", "As agent", "Pan šped", samo su neke od njih.

Luka "Bar"Luka "Bar"
(Milan Čelebić)

Prelomna godina

- Ova godina za nas je posebno značajna zbog toga što ćemo znati da li ćemo biti privatizovani ili ne, što je, naravno, vezano za našu buduću strategiju. Trenutno nastojimo da poslujemo tako da se u našem radu i odnosu prema partnerima ne oseti taj proces, da ne izgubimo kontakt sa tržištem i korak u transportnoj industriji. Proteklih decenija smo mnogo izgubili i to moramo nadoknaditi – kaže Čelebić za naš portal.

Kako kaže, prognoze za ovu godinu su takve da se u polju transportne industrije očekuje porast, što će se, nada se, pozitivno odraziti i na njihovo poslovanje.

Vlada Srbije, "BB Cargo" i privatizacija

Kroz proces privatizacije predviđeno je da potencijalni budući vlasnik 54,05% akcija reši pitanje socijalnog programa i obezbedi sredstva za investicije u naredne 2 do 5 godina.
Prema proceni Čelebića za to će biti potrebno oko 120 mil EUR. On kaže da je procenjena cena akcija kompanije dosta "dobro pogođena", ali da je još zadovoljniji referencama koje su postavljene pred potencijalnim kupcima kao neophodne.

Uporedo sa procesom privatizacije "Kontejnerskog terminala i generalnih tereta", teče i proces privatizacije "Montecarga", operatera za prevoz robe železnicom, koje je takođe deo Luke "Bar".

Procesi se smišljeno odvijaju istovremeno, "kako bi se investitorima pružio ohrabrujući okvir za jačanje logističkog lanca i na taj način poboljšali uslovi za multimodalni distributivni centar u Baru", poručuju crnogorski zvaničnici.

Luka "Bar"Luka "Bar"

Vlada Srbije je krajem 2009. godine donela odluku o osnivanju Privrednog društva "BB Cargo" u Beogradu radi obavljanja poslova prevoza u železničkom saobraćaju. Ukupan upisani i uplaćeni osnovni kapital Društva iznosi 62.000 EUR, a odlukom skupštine Društva osnovni kapital može se povećati ili smanjiti, pa je tako doneta odluka da radi povećanja osnovnog kapitala, Društvo kupi akcije preduzeća "Kontejnerski terminal i generalni tereti" u Baru i/ili "Montecargo" u Podgorici na osnovu tendera koji je raspisala Vlada Crne Gore.

Prema ranijim pisanjima medija, Vlada Srbije odvojila je oko 500 miliona dinara da bi, kao manjinski učesnik u konzorcijumu sa srpskim firmama, učestvovala na tenderu za privatizaciju dela barske luke u Crnoj Gori.

Za sada je poznato da je na čelu konzorcijmu iza kojeg stoji Vlada Srbije, kompanija "MK Commerce", vlasništvo novosadskog biznismena Miodraga Kostića.

Ministar za infrastrukturu Srbije, Milutin Mrkonjić nedavno je izjavio da Srbija sigurno“pobeđuje na tenderu", napominjući da je, kada se radi o kupovini barske luke, ekonomski efekat najznačajniji. A dok sa nestrpljenjem očekuju 1. april, u barskoj kompaniji "Kontejnerski terminal i generalni tereti" kažu:

- Računamo da ćemo moći da premostimo ovaj period do privatizacije bez nekih velikih finansijskih poteškoća. To je naš zadatak broj jedan u ovom trenutku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.