Izvor: Tanjug | Sreda, 15.07.2020.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Posle oporavka u maju i junu, u julu blagi pad industrijske proizvodnje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Blag oporavak privredne aktivnosti, koji je zabeležen u maju i junu, nije nastavljen u julu, a razlog tome je, prvenstveno, pogoršanje epidemiološke situacije, ali i remont u letnjim mesecima i godišnji odmori, pokazuju preliminarni podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Pomoćnik direktora Sektora PKS za strateške analize Bojan Stanić kaže za Tanjug da je u julu primećeno blago usporavanje industrijske proizvodnje, a pre svega prerađivačke industrije.

- To je prvenstveno posledica usložnjavanja epidemiološke situacije, jer firme brine da li će doći do uvođenja vanrednih mera, a povećan broj obolelih se odražava i na manji broj radnika u pogonima - rekao je Stanić.

S druge strane, ono što utiče na blagi pad industrijske proizvodnje u ovom periodu, ukazuje Stanić, jesu i remonti i kolektivni godišnji odmori.

Kako kaže, prema podacima PKS trenutno je oko 7.000 radnika privremeno udaljeno sa posla, ali je teško proceniti koliko je, od tog broja, direktna posledica epidemije, a koliko je udaljeno zbog remonta i godišnjih odmora.

Stanić napominje da je primećen i pad prometa u trgovinskom sektoru, jer, kako kaže, trenutna epidemiolška situacija utiče i na psihu ljudi, pa su i oni manje skloni potrošnji.

Ističe i da epidemiološka situacija zabrinjava i građevinske firme koje očekuju da će realizacija projekata biti nešto niža nego što je planirana u ovom mesecu.

- Međutim, ono što je pozitivno, kada pogledate najnovije procene međunarodnih finansijskih institucija, jeste da planirani pad privredne aktivnosti, na nivou godine za Srbiju, nije niži u odnosu na pre nekoliko meseci - navodi Stanić.

Firmama savetuje da iskoriste iskustva iz prvog talasa krize i primene ih u drugom talasu kako bi, kaže, privreda bila otpornija, a ekonomska baza sačuvana za oporavak koji se očekuje sledeće godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.