Izvor: Beta | Sreda, 15.07.2020.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

STOJILJKOVIĆ: U Srbiji na jesen oko milion nezaposlenih bez novog paketa finansijske pomoći privredi

Zoran Stojiljković (Foto: mc.rs)
U Srbiji će na jesen biti oko milion nezaposlenih građana ako država ne nađe načina da pomogne privredi novim paketom finansijske i druge vrste pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, rekao je danas predsednik sindikata UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

- Socijalno-ekonomski savet (SES) traži da se u Srbiji što pre formira nova vlada i razgovara o dodatnoj podršci najugroženijim firmama, jer će se bez toga nezaposlenima od pola miliona pridružiti i više od 200.000 radnika koji će ostati bez posla i oko 100.000 povratnika iz inostranstva - rekao je Stojiljković koji do proleća 2020. godine predsedava SES-om.

Dodao je da prvi paket pomoći privredi od 5 mlrd EUR nije dovoljan i nije bio selektivan, pa su novac ili olakšice dobili i oni kojima nije bilo neophodno.

Stojiljković je rekao da je država trebalo da pruži novčanu pomoć firmama čija je proizvodnja pala 15-20%, a ne svima.

- I druge zemlje su posle paketa pomoći za prva tri meseca krize nastavile da daju podršku privredi - rekao je Stojiljković.

SES traži od države, prema njegovim rečima, novu podršku kompanijama po ugledu na te zemlje koje su nastavile da pomažu privredu novim ciklusom od još tri meseca.

- Znam da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da država više nema para za pomoć privredi i da nije vreme komunizma, ali nisam znao da je Amerika koja pomaže privredu komunistička zemlja - rekao je Stojiljković.

On je rekao da "ova kriza traži drugačije mere i da niko ne govori o sidru kojim bi se zaduženje države ograničilo na 50% bruto domaćeg proizvoda (BDP)".

Vlada Srbije trebalo bi, kako je rekao, rebalansom budžeta da poveća investicije u infrastrukturu, jer stranih neće biti, a istovremeno da preispita dosadašnje planove o ulaganjima.

Stojiljković je ocenio da moraju da se, pre svega, preispitaju planovi o "podizanju jarbola i gradnji fudbalskih stadiona".

Istakao je da sada u Srbiji "nema institucionalizovanog dijaloga o pravcima razvoja zemlje, jer je parlament bez opozicije, a socijalni dijalog je marginalizovan".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.