NavMenu

STOJILJKOVIĆ: U Srbiji na jesen oko milion nezaposlenih bez novog paketa finansijske pomoći privredi

Izvor: Beta Sreda, 15.07.2020. 13:33
Komentari
Podeli
Zoran Stojiljković (Foto: mc.rs)Zoran Stojiljković
U Srbiji će na jesen biti oko milion nezaposlenih građana ako država ne nađe načina da pomogne privredi novim paketom finansijske i druge vrste pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, rekao je danas predsednik sindikata UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

- Socijalno-ekonomski savet (SES) traži da se u Srbiji što pre formira nova vlada i razgovara o dodatnoj podršci najugroženijim firmama, jer će se bez toga nezaposlenima od pola miliona pridružiti i više od 200.000 radnika koji će ostati bez posla i oko 100.000 povratnika iz inostranstva - rekao je Stojiljković koji do proleća 2020. godine predsedava SES-om.

Dodao je da prvi paket pomoći privredi od 5 mlrd EUR nije dovoljan i nije bio selektivan, pa su novac ili olakšice dobili i oni kojima nije bilo neophodno.

Stojiljković je rekao da je država trebalo da pruži novčanu pomoć firmama čija je proizvodnja pala 15-20%, a ne svima.

- I druge zemlje su posle paketa pomoći za prva tri meseca krize nastavile da daju podršku privredi - rekao je Stojiljković.

SES traži od države, prema njegovim rečima, novu podršku kompanijama po ugledu na te zemlje koje su nastavile da pomažu privredu novim ciklusom od još tri meseca.

- Znam da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da država više nema para za pomoć privredi i da nije vreme komunizma, ali nisam znao da je Amerika koja pomaže privredu komunistička zemlja - rekao je Stojiljković.


On je rekao da "ova kriza traži drugačije mere i da niko ne govori o sidru kojim bi se zaduženje države ograničilo na 50% bruto domaćeg proizvoda (BDP)".

Vlada Srbije trebalo bi, kako je rekao, rebalansom budžeta da poveća investicije u infrastrukturu, jer stranih neće biti, a istovremeno da preispita dosadašnje planove o ulaganjima.

Stojiljković je ocenio da moraju da se, pre svega, preispitaju planovi o "podizanju jarbola i gradnji fudbalskih stadiona".

Istakao je da sada u Srbiji "nema institucionalizovanog dijaloga o pravcima razvoja zemlje, jer je parlament bez opozicije, a socijalni dijalog je marginalizovan".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.