NavMenu

Novi izazov u vežbanju - Patentiran domaći sistem koji radi bez tegova, po principu digitalnog podešavanja sile

Izvor: eKapija Sreda, 15.07.2020. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Supavadee butradee/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru naučno – tehnološke zajednice Ntp Čačak, svoj projekat razvija i startap firma Vigour, koja se bavi razvojem visokotehnoloških sprava za trening, a primarni fokus im je razvoj multifunkcionalne, digitalizovane sprave za trening gotovo svih mišićnih grupa, tzv. "Cable Trainer". Oprema koju proizvode sadrži patentirani mehanizam koji u potpunosti izbacuje upotrebu tegova i koja je personalizovana i jednostavna za korišćenje. Namenjena je profesionalnim sportistima i vežbačima širom sveta. Mehanizam je delo pronalazača Vojina Plavšića.

Način na koji pametna mašina radi podrazumeva sistem koji klasične tegove zamenjuje konstantnim izvorom sile protiv koje, vežbajući, delujete. Ima unapređeno korisničko iskustvo i samo pritiskom na opciju na touch screen ekranu, moguće je podesiti jačinu sile (opterećenje) i trenirati u željenom tempu.
Proptotip mašine za vežbanje (Foto: Ilija Đukić)Proptotip mašine za vežbanje

Ovaj projekat nalazi se u završnoj fazi razvoja mašinskog sklopa, u odmakloj je fazi digitalizacije ali je, istovremeno, i u početnoj fazi testiranja. Sledeći, važni koraci su izrada finalnog prototipa po dokumentaciji i instrukcijama mašinskih inženjera i industrijskih dizajnera, a zatim i finalna faza testiranja.


Na naše pitanje da li ovaj startap očekuje partnere za svoj projekat, direktor firme, Ilija Đukić rekao je:

- Srbija kao izrazito sportska nacija konačno zaslužuje giganta i u "sports tech" industriji. Očekujemo nova partnerstva, ona su veoma bitna u ovoj fazi razvoja startapa. Imamo izvanredan tim ljudi, proizvod koji je brzorastućem tržištu sporta potreban i, iz tog razloga, očekujemo ulaganja. Kada u timu imate iskusne, visokoobrazovane i talentovane ljude i kada, svojim proizvodima rešavate probleme krajnjih korisnika na tržištu, prirodno je da očekujete i dobre partnere. Naš slogan najbolje oslikava naš cilj, a to je "Fully functional. Cleverly fit."

Milica Banović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.