Izvor: eKapija | Utorak, 14.07.2020.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan ugovor o gradnji solarne elektrane kod Bileće - EFT ulaže više od 50 mil EUR

Ilustracija
Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor firme Energy Financing Team SE Bileća iz Bileće Ranko Čokorilo potpisali su 14. jula u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane na području opštine Bileća.

Ovoj firmi Vlada Republike Srpske je u aprilu ove godine dodelila koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane na području opštine Bileća, saopšteno je iz Ministarstva energetike RS.

Кoncesija je dodeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu od tri godine.

Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84GWh, a koncesionar će, u periodu trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza. Кoncesionar će, u skladu sa Ugovorom, posle izgradnje solarne elektrane u budžet Republike Srpske uplaćivati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055КM/КWh, od čega će 95% biti usmereno u budžet opštine Bileća.

Takođe, koncecionar je pre potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 700.000 КM (350.000 EUR).

Ukupna procenjena vrednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 КM (više od 50 mil EUR).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.