NavMenu

Ima li spasa turizmu u Srbiji bez dodatnih mera? - Agencije pred stavljanjem ključa u bravu, radnici pred otkazima

Izvor: eKapija Utorak, 14.07.2020. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hafakot/shutterstock.com)Ilustracija
Situacija u turističkim agencijama je od februara 2020. postala teška a sada je već alarmantna. Posao u turističkim agencijama kao i prodaja aranžmana su kompletno stali. Ovako za eKapiju govori predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Prodić.

Dodaje, svemu je doprinela i neizvesnost oko otvaranja i zatvaranja granica, najava pojačavanja mera u Srbiji...

- Ako se nastavi ovako, sigurno će biti otpuštanja i zatvaranja privrednih društava tj. turistickih agencija - ističe naša sagovornica.

Iako su i predstavnici države konstatovali da je najugroženija turistička privreda, dodatne pomoći, osim povoljnih kredita preko Fonda za razvoj, za sada nema.

- Dobili smo samo ono što su dobili i svi, kao na primer prodavnice prehrane koje su radile i sve vreme vanrednog stanja i stvarale profit, apoteke, benzinske pumpe... Napominjemo da turistička privreda od 15. marta kompletno ne radi - naglašava Prodić.

Država je dodelila dodatnih 400.000 vaučera i pomogla jednom delu turističke privrede, što je, kako kaže, dodatno ugrozilo rad turističkih agencija, jer se u tom slučaju putnici direktno obraćaju smeštajnim objektima.

- Poslovna udruženja turističkih agencija su se udružila i tražimo od države dodatni program u vidu bruto plata do 31. decembra 2020. kao i da se donese lex specialis kojim bi bilo omogućeno privrednim društvima da se stave u fazu mirovanja, kao što je to moguće za STR, SZR - kaže Prodić.


Povoljne kredite Fonda za razvoj, namenjene turističkoj privredi, je, kaže, od 10. juna dobilo svega pet-šest agencija.

- Zahtevi se sporo rešavaju, pa smo tražili da se ubrza rešvanje zahteva za turističke agencije - napominje.

Ukoliko dodatnih mera ne bude, Gordana Prodić ističe da nije optimista za poslovanje turističke privrede.

- Ako nam država ne izađe u susret kao sto su i druge države u Evropi dale dodatne mere turističkoj privredi, mnoga privredna društva će biti zatvorena što povlači i zatvaranje mnogih radnih mesta - zaključuje naša sagovornica.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.