NavMenu

Više od polovine kompanija u Nemačkoj želi da rad od kuće ostane trajan

Izvor: Tanjug Utorak, 14.07.2020. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bartek Zakrzewski)Ilustracija
Više od polovine kompanija u Nemačkoj, 54%, želi da rad od kuće ostane trajan, prema podacima ankete instituta IFO i istraživanja profesionalne onlajn mreže LinkedIn, sprovedenog među njenim članicama.

- Kriza korona virusa mogla bi da bude podsticaj za trajni radni angažman od kuće - izjavio je Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije i koautor ove zajedničke studije.

Podaci iz ankete IFO pokazuju da se tri četvrtine kompanija u Nemačkoj dogovorilo s delom svoje radne snage da rade od kuće, kao o načinu da se izbore sa krizom, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenog Tanjugu.

Istovremeno, istraživanje sprovedeno među članovima profesionalne mreže LinkedIn u Nemačkoj pokazuje da je gotovo polovina ispitanika rekla da sada radi kod kuće, zbog pandemije.

- Za mnoge kompanije ovi novi radni aranžmani podrazumevaju znatna ulaganja u digitalnu infrastrukturu i novu komunikacionu tehnologiju. Potpuno vraćanje na stari način rada malo je verovatno - objašnjava Falk.

Prema studiji, za 56% zaposlenih u Nemačkoj danas je privremeni rad od kuće moguć, dok se pre korona pandemije koristila samo polovina tog potencijala.

Pored toga, jedna analiza oglašenih radnih mesta i lica koja traže posao na LinkedInu pokazuje da se broj pregleda oglasa za rad od kuće više nego udvostručio.

- Ipak, u budućnosti će poslovi za koje se smatra da će u potpunosti moći da se obavljaju od kuće, verovatno i dalje biti izuzetak - kaže Žan-Viktor Alipur, koautor studije IFO.

- Znamo da nedostatak socijalnog kontakta, koji rad od kuće uključuje, može dugoročno da bude teret i da digitalni svet sam po sebi ne omogućava sve aspekte kreativne razmene ili prenosa znanja i ideja. Zato je verovatnije da će preovladati neki kombinovani model, koji podrazumeva rad na radnom mestu u firmi i rad od kuće. Na taj način se udružuju prednosti koje pruža autonomija i fleksibilnost rada od kuće sa prednostima koje zaposlenom pruža socijalni kontakt na radnom mestu - objašnjava Alipur.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.