NavMenu

ĐORĐEVIĆ: Ideja pravilnika o merama za sprečavanje epidemije nije kažnjavanje, inspekcije će pomagati poslodavcima

Izvor: eKapija Utorak, 14.07.2020. 08:20
Komentari
Podeli
Zoran Đorđević (Foto: YouTube/screenshot)Zoran Đorđević
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti i planovi koje će doneti privredni subjekti predstavljaju odgovor na pandemiju koja je dobila zamah, navodi se na sajtu Vlade.

Đorđević je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da je pravilnikom jasno definisan spisak mera prevencije COVID-19 na poslu, mere kojima poslodavci reaguju u slučaju zaraze, kao i obaveze koje moraju da poštuju zaposleni.

Pravilnik je stupio na snagu 11. jula, a privredni subjekti imaju rok od 30 dana da donesu svoje planove, čiji je cilj da se prevencija i bezbednost i zdravlje na radu podignu na viši nivo, objasnio je on.

Poslodavci, kako je precizirao, imaju obavezu obaveštavanja svojih zaposlenih, obezbeđivanja dovoljno zaštitnih sredstava u skladu sa merama koje se donose, a za koje će znati jer će svakodnevno biti u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i epidemiolozima, odnosno ustanovama za javno zdravlje na teritoriji na kojoj posluju.

Prema njegovim rečima, dužnost radnika jeste da poštuju te mere, da ih se pridržavaju i budu odgovorni prema sebi i svojim kolegama, jer je prevencija pola zaštite.

Ministar je naveo da ideja pravilnika i planova koji iz njega proističu nije da se bilo ko kažnjava, i istakao da će dužnost inspekcije rada biti da podučava i pomaže poslodavcima da primenjuju mere.

- Pravilnikom je sugerisano kako da bude donet pojedinačni plan mera – u kompanijama u kojima nije prisutna zaraza mora da se zna kako se deluje na prevenciji, a tamo gde postoje zaraza i indicija mora da se ustanovi kako je došlo do toga i na koji način će ostatak kolektiva biti zaštićen od zaraze - rekao je Đorđević.

On je podsetio na to da su donošenju ovog propisa prethodili razgovori sa sindikatima i poslodavcima, i najavio da će se pratiti njegova primena, u skladu sa čim će se on unapređivati ako bude bilo potrebe.

Prema njegovim rečima, problematično je to što zaposleni prilikom dolaska i odlaska sa posla moraju da budu izloženi različitim kontaktima, kao i van radnog vremena.

- Zato je važno poštovanje mera, odnosno da se zaposleni odmah nakon dolaska na posao pridržavaju svih mera - poručio je Đorđević i dodao da je Ministarstvo za vikend dalo nov nalog zaposlenima i direktorima u ustanovama da pažnja bude maksimalna, da se primenjuju sve mere i da na vreme jedni druge informišu ukoliko posumnjaju da mogu biti zaraženi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.