NavMenu

Ministarstvo odbrane poručilo nove "Nore", "Lazare" i "Miloše"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.07.2020. 15:23
Komentari
Podeli
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pogone fabrike Borbeni složeni sistemi u Velikoj Plani, a povod je nedavno potpisan okvirni sporazum za opremanje Vojske Srbije oklopnim borbenim vozilima 8h8 "LAZAR-3" i samohodnim top-haubicama 155 mm NORA B52 M15.

Kako je istakao Vulin, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će uvek i na prvom mestu kupovati ono što proizvede naša odbrambena industrija.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović naglasio je da su danas obišli tok proizvodnje složenih borbenih sistema koji su ugovoreni za potrebe Vojske Srbije. On je podsetio da je prošle godine ugovoren okvirni sporazum sa Jugoimportom za proizvodnju samohodnih haubica NORA, kao i okvirni sporazum za proizvodnju borbenih oklopnih vozila "LAZAR".

- Ove godine ugovorena je druga tranša haubica NORA i videli smo kako napreduje proizvodnja glavnih metalnih pozicija i cevi, koje su suština svakog artiljerskog oruđa. Očekuje se da se i treća tranša ugovori tokom ovog kvartala i time bi se prva faza opremanja Vojske Srbije ovim samohodnim oruđem završila - rekao je Miloradović i dodao da je kada je reč o oklopnom transporteru "LAZAR", osim okvirnog sporazuma, ove godine isporučena druga tranša tih vozila.

Njihov prijem, kako je naglasio, je završen u Vojsci Srbije, a u toku je ugovaranje naredne tranše.

- Očekuje se da se do kraja godine ugovori još jedna tranša, a to je veći okvirni sporazum i njegovo će trajanje biti malo duže. Sva unapređenja koja su u međuvremenu rađena na tom sistemu se primenjuju na onima koji će biti isporučeni Vojsci. Ovde se, takođe, u fabrici izvodi završna montaža borbenog oklopnog vozila 4x4 "MILOŠ" i privodi se kraju završno ispitivanje radi uvođenja u Vojsku Srbije. Ostao je još jedan opit da se obavi, ostali testovi su završeni, a kao što je poznato Tehnički opitni centar veoma rigorozno ispituje naoružanje, pogotovo ovakve složene sisteme od kojih se očekuje značajno popravljanje sposobnosti Vojske Srbije. Očekujemo da se taj proces završi u roku od mesec dana i planira se ugovaranje prvih serija vozila "MILOŠ" tokom ove godine - rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse Miloradović.

Prema rečima direktora fabrike Borbeni složeni sistemi Ognjena Oliverića, današnja poseta bila je prilika za prikazivanje tekuće proizvodnje u pogonima fabrike i obilazak radnika koji su iz pogona te fabrike u Kuršumliji došli na obuku u bravarsko-zavarivački pogon u Velikoj Plani.

- U tom pogonu se trenuto izrađuju glavne metalske komponente za projekte NORA i "LAZAR" za Vojsku Srbije. Obišli smo i montažne hale gde je prikazana montaža upravo tih NORA, a prikazane su i montaže "MILOŠA" i "LAZARA". To je aktuelni izvozni program i program za našu namensku industriju, odnosno opremanje Vojske Srbije i Policije - rekao je Oliverić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.