NavMenu

Žetva pri kraju - Rod dobar, pšenice će biti i za izvoz

Izvor: Večernje novosti Ponedeljak, 13.07.2020. 15:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sasa Prudkov/shutterstock.com)Ilustracija
Ovogodišnja žetva u Srbiji privodi se kraju, i do sada je sa njiva skinuto više od 80% pšenice. Za razliku od prethodne dve godine, zrno je mnogo kvalitetnije, a očekuje se da će rod biti oko 2,6 miliona tona. Za potrebe Srbije dovoljno je 1,5 miliona tona, imamo i prelazne zalihe od oko 500.000 tona, što znači da će pšenice biti i za izvoz.

Prema rečima Vukosava Sakovića iz Udruženja Žita Srbije, u Vojvodini je požnjeveno oko 90%, a u centralnoj Srbiji oko 70% ove žitarice. Rod je onakav kakav su i očekivali, a kada je reč o prinosu, ova godina će biti upamćena po velikom rasponu. Po hektaru, od tri do devet tona.

- Kada je reč o prinosima, oni su prilično neujednačeni - istakao je Saković. To je posledica sorti, agrotehnike, vremenskih uslova i kvaliteta zemljišta. Zbog toga bi poljoprivrednici trebalo da povedu više računa o tome šta seju i kako to rade. Pšenicom se trenutno trguje po ceni između 17 i 18 dinara između kompanija, u zavisnosti od kvaliteta i mesta prodaje. Poljoprivredni proizvođači dobijaju od svojih kupaca od 18 do 19 dinara po kilogramu.

Ovom cenom poljoprivrednici, međutim, nisu zadovoljni, iako je, kako kaže Saković, ona viša u odnosu na međunarodne cene.

- To samo govori da će naša cena morati da se snizi ili da će, nekim čudom, ona "otići gore" na međunarodnom tržištu - smatra Saković. - Kod izvoza na Dunavu, za baržu, najkvalitetnije zrno košta 155 EUR po toni. Za proizvođača je to cena od 147 EUR po toni, kada se oduzmu troškovi izvoza. U Konstanci je 175 EUR po toni, ali su troškovi prevoza oko 20 EUR.


Dobra godina

Prolećni usevi trenutno izgledaju odlično, a vremenske prilike su povoljne. Kukuruz se nalazi u fazi oplodnje, pa je bitno da u narednih nekoliko dana ne bude visoka temperatura i da ne duva vruć vetar. Ukoliko se to ostvari, biće ovo izvanredna godina, naročito za kukuruz, koji bi mogao da obori rekord u prinosima - kaže Saković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.