NavMenu

Šta predviđa projekat kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu - Nova zgrada za ETF, u planu i zajednički sadržaji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.07.2020. 09:15
Komentari
Podeli
Zgrada ETF-a (Foto: Printskrin/Google Maps)Zgrada ETF-a
Studenti tehničkih fakulteta u Beogradu mogli bi u narednom periodu da dobiju nove sadržaje i objekte na korišćenje - od nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta (ETF) do dodatnih sadržaja - poput manjih amfiteatara, učionica, sportskih terena, ali i garaža i restorana.

To je predviđeno projektom formiranja kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu, koje je Ministarstvo prosvete najavilo prošle nedelje, rečeno je za eKapiju iz Dekanata ETF-a.

Naime, projekat kampusa koji je pokrenut na osnovu iskazanih potreba fakulteta, predviđa proširenje kapaciteta Elektrotehničkog, Arhitektonskog, Građevinskog, Mašinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

- Projekat podrazumeva kompletno uređenje prostora između tehničkih fakulteta koje bi podrazumevalo izgradnju dodatnog objekta za Elektrotehnički fakultet, ali i uređenje i izgradnju dodatnih sadržaja koje bi integrisale tehničke fakultete na ovom prostoru kao što su garaže, restorani, manji amfiteatri ili učionice koje bi svi koristili, sportski tereni i sl, a prostor unutar bloka se može urediti i aktivirati kao park sa javnim pristupom - rečeno je iz Dekanata ETF-a za naš portal.

Kako objašnjavaju iz Dekanata, Ministarstvo je pokrenulo inicijativu da se ispita mogućnost da se kroz ovaj projekat prvo prepoznaju i analiziraju, a potom i dugoročno reše potrebe svih fakulteta u okviru ovog bloka.

Cilj projekta je navode, da se osim zadovoljenja pojedinačnih interesa, racionalnim iskorišćenjem prostora unutar bloka i zajedničkim sadržajima, doprinese smanjenju operativnih troškova kao i programske i svake druge saradnje među ovim ustanovama, njihovim nastavnicima i studentima.

- Takvim projektom bi se praktično formirao "kampus" tehničkih fakulteta - kažu u Dekanatu i dodaju da u okviru ovog prostora nije predviđeno da se gradi studentski dom.

Inače, kako su mediji ranije pisali, zgrada ETF-a trebalo bi da se projektuje u zoni iza sadašnje zgrade tog fakulteta, gde ima oko 7.000 kvadratnih metara za novi tehnički kampus.


Još dva kampusa

Resorno ministarstvo, kako je rečeno prošle nedelje, priprema još jedan projekat kampusa - zajedničke zgrade Biološkog, Geografskog i Fakulteta za bezbednost na Novom Beogradu.

- Iskustvo na ovom projektu, u smislu procedura i međusobnih odnosa budućih korisnika, može koristiti u razradi projekta kampusa tehničkih fakulteta - zaključak je ministarstva, posle sastanka na Elektrotehničkom fakultetu.

Takođe, osim izgradnje tehničkog kampusa, početkom prošle godine, podsetimo, najavljivana je i izgradnja kampusa za umetničke fakultete - FDU, FPU i FMU, a kako je tada rečeno, plan je bio da se to radi kod hotela Hyatt, na Novom Beogradu.

S.Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.