Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.07.2020.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kanton Sarajevo definisao 15 strateških projekata - Naložena ubrzana implementacija

(Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo zadužila je na sednici osam kantonalnih ministarstva i Kabinet premijera da u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) preduzmu sve neophodne aktivnosti na implementaciji 15 strateških projekata za Kanton Sarajevo, saopštila je kantonalna pres-služba.

Reč je o projektima u oblasti prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine, privrede, saobraćaja, komunalne privrede, obrazovanja, rada i socijalne politike, kao i pravde i uprave i finansija, koji su u različitim fazama realizacije i koje je Vlada Kantona odabrala kao strateške.

Projekt "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo" ima za cilj utopljavanje objekata individualnog i kolektivnog stanovanja, kao i javnih objekata u Kantonu, radi smanjenja troškova energije kao i zagađenja vazduha.

Razvoj saobraćaja na električni pogon u Kantonu Sarajevo je projekat koji podrazumeva izradu modela prelaska kompletnog javnog saobraćaja na električni pogon, i to autobuskog i taksi saobraćaja. Reč je o dugoročnom projektu čija je realizacija planirana za narednih deset godina.

Studija društveno-ekonomske opravdanosti uspostavljanja Holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo dostavljena je resornom ministarstvu i biće razmatrana na jednoj od narednih sednica kantonalne vlade.

Studijom opravdanosti uspostavljanja kogenerativnog postrojenja i postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada na području Kantona Sarajevo predviđena je gradnja spalionice otpada po savremenim ekološkim standardima. I ova studija će biti razmatrana na jednoj od narednih Vladinih sednica.

Razvoj IT sektora je takođe jedan od strateških projekata Vlade, a predviđa, između ostalog, uspostavljanje IT parka na Šipu, osnivanje IT fakulteta pri Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), osnivanje IT gimnazije, kao i odgovarajućeg tela za informacione tehnologije na nivou Sarajevskog kantona.

U strateške projekte je uvršćena i reforma sektora turizma. Izrađen je elaborat s merama za poboljšanje stanja u turizmu, a među njima su osnivanje fakulteta za turizam pri Univerzitetu Sarajevo, kao i srednje škole za turizam.

Među projektima su i "Studiraj u Sarajevu", "Reforma sektora zapošljavanja u Kantonu Sarajevo", "Projektna akademija", čiji je cilj edukacija za izradu projekata EU, potom projekat "Centar za obrazovanje odraslih" pri SERDA-i za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuku odraslih. "Studija budućnosti" je takođe jedan od projekata čiji je cilj uređenje i unapređenje usluga građanima u svim sektorima Kantona. "Uspostava i izgradnja modernog sajmišta na području Kantona Sarajevo", "Razvoj drvnog sektora", "Uspostava naučno-istraživačkog centra pri UNSA", kao i "Uspostavljanje saradnje sa bosansko-hercegovačkom dijasporom" putem SERDE, takođe su uvršteni među ove projekte.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.